Gå til sidens hovedinnhold

Abortsaken deler Ap

Arbeiderpartiet er splittet i synet på om grensen for selvbestemt abort skal utvides fra 12 til 16 uker. Bare seks av fylkeslederne i partiet sier ja til å endre abortloven.

Dette kommer fram i en rundspørring Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen har foretatt blant Arbeiderpartiets fylkesledere.

Åtte av fylkeslederne er klare motstandere av å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12. til 16. svangerskapsuke. Noen fylkesledere utrykker ulik grad av skepsis, mens atter andre ikke har bestemt seg.

Lederen av Arbeiderpartiets kvinnebevegelse, Karita Bekkemellom Orheim, innrømmer at det skal holde hardt å få flertall for en utvidelse av abortgrensen.

– Med dagens lov er det en realitet at nesten alle får innvilget abort, mens det er ulike og urettferdige utslag for de få kvinnene som får avslag i nemndene, sier Bekkemellom Orheim til ANB.

I dag er det fylkesnemnder som behandler søknader om abort mellom 12. og 18. svangerskapsuke.

Oslo Ap har den største delegasjonen på landsmøtet, og har et klart ja-standpunkt.

– Vi sendte inn et programforslag om å utvide grensen allerede i fjor høst. Her er Oslo-partiet helt samstemt. Vi vil at beslutningen skal være kvinnenes, sier leder Jan Bøhler til Dagsavisen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken