RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer Ap: - Det vil være livsfarlig

EN JOBB Å GJØRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må slåss for å beholde velgerne, mener professor Frank Aarebrot.
EN JOBB Å GJØRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre må slåss for å beholde velgerne, mener professor Frank Aarebrot. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Professor mener Ap må slåss for å vinne makten i storbyene.

Arbeiderpartiet kan overta makten i både Oslo og i Bergen, og beholde styringen i Trondheim, dersom de lokale meningsmålingene mot slutten av fjoråret holder seg til kommunevalget om åtte måneder.

Les også: Ap kan overta makten i Bergen og Oslo

-  Er nødt til å slåss
I Oslo satser Ap på at partisekretær Raymond Johansen (53), som byrådslederkandidat, skal sikre partiet en historisk seier i hovedstaden.

Men om Ap vil klare å holde seg på det høye nivået helt til målstreken, er fortsatt veldig usikkert, mener professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Professor Frank Aarebrot mener Ap ikke kan ta det for gitt at de vil klare å holde på den høye oppslutningen.

- Arbeiderpartiet er nødt til å slåss for å beholde disse tallene. Så det er på ingen måte en sovepute. Det vil være livsfarlig for dem å tro at de kan hvile seg til en seier, sier Aarebrot til Nettavisen.

For mye kan skje på åtte måneder i politikken.

- Ap kommer nok til å gjøre et bedre kommunevalg enn sist, men det er ikke gitt at det blir så strålende som gallupen viser nå så lenge før et valg, fordi regjeringspartiene skaper usikkerhet, sier han.

- Må stjele velgere
Aarebrot påpeker at en meningsmåling ett år før et valg, vil ha en viss grad av mobiliseringseffekt.

- Det vil si at velgere som sier at de nå ikke er sikker på hva de vil stemme, men stemte Høyre sist, vil ha en økende tendens til å stemme Høyre igjen, sier han, og utdyper:

- Ap vil i dag antageligvis ha flere lojale velgere enn regjeringspartiene, så om Ap skal beholde forspranget må de stjele velgere fra andre partier. Hvis Ap driver en identisk valgkamp som Høyre, vil antageligvis Høyre øke sin oppslutning, mens Ap vil stå på stedet hvil, sier Aarebrot.

- Men det er veldig lenge siden Ap lå så godt an før et kommunevalg i de største byene?

- Det er rett, det er slett ikke dårlige nyheter for Ap. Men det er heller ingen laurbær de kan hvile på, sier han.

- Ikke akkurat en suksesshistorie
Professoren sier det er mange ting som kan påvirke valgresultatet.

- Finansminister Siv Jensen skal jo legge fram revidert budsjett til våren, og hvis de roter det like mye til som de gjorde siste, og regjeringspartiene går på noen nederlag, så vil det også bidra til å styrke folk i troen, sier han.

Han påpeker dessuten at regjeringen er i en situasjon der de ikke bestemmer alt som skjer, men at mediene setter dagsorden.

- Feil som Høyre og Frp gjør i regjering, rammer da Høyre og Frp-velgere i Oslo, Bergen og Tromsø. Så de er prisgitt sine sentrale ledere. Og det siste halvåret har ikke akkurat vært noen suksesshistorie for regjeringen, sier Aarebrot. 

- Må trekke kaniner opp av hatten
Han mener regjeringen nå er nødt til å lokke med gode saker får å vinne tilbake velgere.

- Regjeringen er nødt til å trekke noen kaniner opp av hatten for å skape entusiasme hos sine velgere, sier han.

- Hva betyr det for Ap om de får makten i både Oslo, Bergen og Trondheim?

- Det betyr ingen revolusjon i Norge. Men hvis du har de tre største byene, så har de tre utstillingsvinduer. Det blir ikke en dominerende faktor i stortingsvalget, men en av faktorene som kan være positive for Ap, sier Aarebrot.

Frem 4,5 prosentpoeng
Et nasjonalt gjennomsnitt av 40 målinger i 40 kommuner gir en beregnet oppslutning for Ap på 36,2 prosent ved årsskiftet. Det er en framgang på 4,5 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011, viser en gjennomgang fra nettstedet Poll of polls.

Samtidig hadde Ap et gjennomsnitt på 41,4 prosent på de nasjonale meningsmålingene i desember.

Det betyr at Ap gjør det 5 prosentpoeng bedre i de nasjonale målingene enn når man regner et nasjonalt gjennomsnitt basert på de lokale målingene.

Kommune- og fylkestingsvalget avholdes den 13. og 14. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere