RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer Jens mot lønnsvekst

Sist oppdatert:
Myndighetene må stoppe lønnsveksten i kampen for å få tusenvis av trygdede tilbake i arbeid, mener en forsker.

Les også:Du får mer i lommeboken

- Presset på økte lønninger blir veldig stort når det er stor mangel på arbeidskraft. Arbeidsgiverne vil først begynne å ta inn utsatte grupper når økt lønn til de andre blir for dyrt, sier seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret.

Forskeren innledet fredag i likhet med Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hanssen på en konferanse om hvordan myndighetene kan få flere i jobb.

Én av fire ute
Så mange som mellom 700.000 til 800.000 mennesker i arbeidsdyktig alder står utenfor arbeidslivet.

- Noe av det viktigste Norge står overfor, er å skaffe jobb til de som står utenfor arbeidslivet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Bedriftene melder at de mangler 60.000 arbeidstakere. I 2005 var tallet 23.000, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Røed mener at Stoltenberg og Hanssen har mye å hente hos de 700.000 -800.000 personene som står utenfor arbeidslivet.

- De dominerende helseproblemene er psykiske lidelser og rygg og muskellidelser. Det er helt åpenbart at en stor del av dem kan arbeide, avhengig av hvordan de blir møtt.

Frykter ikke lønnsvekst
Røed mener at det også avhenger av at myndighetene klarer å holde lønnsnivået nede. Og Hanssen sier at han ikke frykter en formidabel lønnsfest de neste årene, slik SSB spådde forrige uke.

- Det er jo partene i arbeidslivet som har ansvaret for lønnsveksten, og jeg vil ikke gripe inn i det. Men jeg vil oppfordre til en trygg og god lønnspolitikk, og det føler vi oss trygge på at det vil bli. LO sier i dag at de ikke tror på noen stor lønnsvekst, sier Hanssen til Nettavisen.

Les også: Avlyser lønnsfesten

Advarer mot innvandring
Røed advarer også myndighetene til å tenke for ensidig når de satser på at økt arbeidsinnvandring skal kunne løse problemet med mangelen på arbeidskraft i Norge. I dag tar 100.000 arbeidstaker fra Øst-Europa toppen av krisen.

- Arbeidsinnvandringen kan fjerne flaskehalser, men skaper også etterspørsel etter ny arbeidskraft. De tar ofte familiene sine med seg, og det skaper behov for hus, barnehager og helsetjenester, sier han.

Les også: Kan stoppe uføretrygd

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere