RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer MDG: - Høyre og Ap kan velge andre samarbeidspartnere


Jubel på valgvaken til Miljøpartiet De Grønne mandag kveld. Nå skal partiet gå i forhandlinger med andre partier i en rekke kommuner landet rundt. Her Oslos førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg, stortingsrepresentant Rasmus Hansson og andrekandidat i Oslo Harald August Nissen.
Jubel på valgvaken til Miljøpartiet De Grønne mandag kveld. Nå skal partiet gå i forhandlinger med andre partier i en rekke kommuner landet rundt. Her Oslos førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg, stortingsrepresentant Rasmus Hansson og andrekandidat i Oslo Harald August Nissen. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)
Sist oppdatert:

Professor Frank Aarebrot advarer Miljøpartiet De Grønne mot å gå inn i forhandlinger med for tøffe krav. I de fleste kommuner kan Høyre og Arbeiderpartiet velge andre samarbeidspartnere, påpeker han.

– Faren er at de grønne går inn i forhandlingene med litt for høye kneløft, sier Aarebrot til NTB.

MDG har gjort et brakvalg og har havnet i vippeposisjon i Oslo og 10-15 andre kommuner. Den nyvunne posisjonen vil de bruke for å få de andre partiene med på sin grønne politikk.

Les også: Valgsjokk: MDG støtter de borgerlige - Ap mister makten etter 92 år

Flere er på vippen
Men selv om Kristelig Folkeparti og Venstre har støttet det blå byrådet i Oslo, vil de ikke nødvendigvis fortsette med det, påpeker Aarebrot, som sier de to partiene ikke frivillig vil velge å være i opposisjon dersom de i stedet kan få innflytelse.

– Tilsynelatende trenger Arbeiderpartiet de grønne. Hvis de forhandlingene skjærer seg, tror MDG at de kan gå til Høyre. Men en vel så sannsynlig situasjon er at Venstre dukker opp på Raymond Johansens kontor og sier: Vi kan vel forhandle, her er våre krav, sier Aarebrot.

– Sånn er det i nesten alle kommuner der MDG har havnet på vippen.

Les også: MDG på vippen i 60 kommuner over hele landet

Professor Frank Aarebrot.

– Farlig politikk
Aarebrot mener MDGs styrke er at de er smale og dermed forutsigbare. Men samtidig har de politikk i sitt program som professoren mener det vil være direkte farlig for Høyre og Arbeiderpartiet å gå med på. Bråstopp for oljeindustrien er et viktig eksempel. MDG blir anklaget for ikke å være tydelig på hva som skal komme i stedet.

– Det kan ikke et ansvarlig næringspolitisk parti akseptere. Du lager ikke en politikk der du erstatter en konkret arbeidsplass med en abstrakt drøm, sier Aarebrot.

Medbrakt erfaring
Det kan ligge an til tøffe forhandlingsrunder i mange kommuner framover. Der møter MDG partier med lang erfaring med slik hestehandel. Men selv om de grønne som parti er nykomling i mange kommunestyrer, er ikke nødvendigvis politikerne deres ferske. MDGs partisekretær Lars Gaupset opplyser at svært mange av deres nye folkevalgte kommer fra andre partier. Disse kan bidra med nyttige erfaringer.

Mange følger spent med på om MDG, som kaller seg blokkuavhengig, havner i rødgrønne allianser landet over, eller om de også kan samarbeide den andre veien. Et eksempel på det siste kom alt onsdag, da det ble kjent at partiet inngår i et samarbeid i Gjøvik kommune med Høyre, Frp og sentrum.

Ifølge Aarebrot er det ikke først og fremst hvilke allianser MDG inngår nå som vil avgjøre partiets posisjon på den politiske aksen mellom rødt og blått. I stedet vil partiet bli vurdert ut fra hva slags økonomisk politikk de står for, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere