RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot økt skatt

Ap-nestleder Helga Pedersen advarer mot å øke skattenivået i neste stortingsperiode.

– Jeg mener det er lite aktuelt å øke skatten for folk flest. Da kan vi ikke gjøre store endringer på skattenivået, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Hun leder Arbeiderpartiets programkomité og sender nå ut et såkalt rådslag til partiets medlemmer om framtidig skattepolitikk.

I diskusjonsnotatet blir det stilt spørsmål ved om det generelle skattenivået bør økes, senkes eller holdes omtrent på samme nivå som i dag. Pedersen gir langt på vei råd om å holde dagens nivå, som er det samme som gjaldt i 2004.

Store grupper

Ap-nestlederen sier at dersom skattenivået skal heves merkbart, så vil det måtte bety økte skatter for folk flest.

– Det er ikke slik at det å øke skattene bare for de aller rikeste vil gi mulighet til mange flere gode tiltak, sier hun.

Poenget er at bare to prosent av skattebetalerne har en inntekt på over en million kroner i året. 90 prosent tjener under 700.000 kroner.

Om skattenivået skal økes for å få til en storsatsing på sykehus, samferdsel eller kommuneøkonomi, så må man ifølge notatet «øke skatten mye for store grupper».

fiskeri- og kystminister helga pedersen

Mer komplisert

Helga Pedersen går i rette med dem som mener at økte skatter og avgifter er veien å gå for å kunne omfordele ressurser fra privat forbruk til mer velferd i regi av offentlig sektor.

– Bildet er mer komplisert enn som så. Veldig mye av den økte offentlige pengebruken går jo nettopp til privat forbruk i form av flere ansatte i omsorgssektoren og økte sosialhjelpesatser. Det er selvsagt penger til gode tiltak, men må også regnes inn, sier Pedersen.

Betyr ikke mye

I Ap-notatet vises det til at de offentlige utgiftene vil vokse med 15 milliarder kroner i år.

«Om vi da skulle øke skattene for de rikeste (toppskatt og formueskatt) med for eksempel 5 milliarder kroner fra 1. januar, så er dette en ganske anselig økning. Likevel vil den være «spist opp» av den automatiske offentlige utgiftsveksten allerede innen april samme år. En slik økning kommer man ikke til å merke særlig mye til», heter det i notatet som Pedersen nå sender medlemmene.

Formueskatten

– Vi bør jobbe for et mer rettferdig skattesystem. Vi bør fortsette å ta den typen grep som vi har gjort med formueskatten, sier Pedersen og varsler dermed skjerpet formuesskatt for de rikeste og større bunnfradrag slik at enda færre pensjonister rammes.

– Kampen om formueskatten vil bli en av de store sakene i valget i 2009. Her kommer de politiske skillelinjene klart til syne, sier Ap-nestlederen og viser til at både Høyre og Fremskrittspartiet vil fjerne formueskatten. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere