RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer norsk næringsliv

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris er ikke bare bra for Norge, advarer SV-topp.

SV-topp advarer et oljesmurt norsk næringsliv til å tenke at rekordhøy oljepris er til beste for Norge.

NA24 - din næringslivsavis

For første gang i historien stengte råvarebørsen i New York med en oljepris på over 80 dollar fatet. Nå koster oljen mer enn noensinne. Dette kan synes godt for Norge, men næringspolitisk talskvinne i SV, Ingvild Vaggen Malvik, advarer nå norske bedrifter.

- Det underliggende er at etterspørselen stiger mer enn tilgangen på ressurser, sier Vaggen Malvik til NA24.

Hun er i dag medlem av næringskomiteen på Stortinget, men satt i forrige periode i energi- og miljøkomiteen.

Mindre bruk av energi
SVs ledende næringspolitiker mener at norsk næringsliv ikke bare kan debattere hvordan man får ned utslippene fra oljerelatert produksjon, men også ta en skikkelig ressursdebatt. I flere tiår har økonomisk vekst blitt fyrt av olje og gass. Vaggen Malvik advarer nå norske bedrifter mot at man ikke kan forvente at energi vil være billig fremover.

- Det som er billig i dag er ikke nødvendigvis det i morgen. De som vinner er de som klarer å omstille seg til mindre bruk av energi, særlig mindre fossile energikilder, sier Vaggen Malvik som peker på at oljeprisen også styrer prisene på andre energikilder.

Særlig vil dette slå ut i høyere transportpriser, både lokalt og globalt, noe som vil gjøre kostnaden for å kjøre ut varer til markedet høyere. Ifølge Vaggen Malvik er debatt i næringslivet rundt dette ofte veldig naiv.

- Det er nærmest en forventning om at ting i fremtiden vil være som i dag i stedet for å se hva som faktisk skjer nemlig: Klima endrer seg og energi blir stadig dyrere. Men selv ikke vi på Stortinget kan avskaffe tilbud og etterspørsel. Det må vi forholde oss til, sier SV-representanten til NA24.

Jobber ikke aktivt nok
SV vil svært gjerne at Norge og norsk næringsliv skal være i front på dette. Men da holder det ikke å se bare på utslippssiden, men også på ressurssiden.

- Der har jeg en bekymring for at norsk næringsliv ikke jobber aktivt nok men omstilling til bærekraft, utdyper Vaggen Malvik overfor NA24.

Men hva kan politikere og myndigheter gjøre? Vaggen Malvik forteller til NA24 at i næringskomiteen jobber de med å vri midler fra virkemiddelapparatet i retning av miljøteknologi.

- Dette er avgjørende. Ofte er det snakk om investeringsmidler for å utvikle de produktene som markedet etterspør. Det vil være vanskelig å få kapital til å gå inn i prosjekter, sier Vaggen Malvik som mener at staten bør gå tyngre inn med egenkapital i miljøprosjekter.

Penger har vi nok av
Men å selge aksjer i oljeselskapet Statoil eller aluminiumsselskapet Hydro vil ikke SV-representanten.

- Vi trenger ikke selge en aksje for å få inn penger. Penger har vi nok av. Spørsmålet er hvordan de brukes. Vi må gå inn med egenkapital, og vi må presse de bedriftene vi eier i til å drive forskning og utvikling. Det er den private forskningen som går dårlig, ikke den offentlige, sier Vaggen Malvik.

Og som en god kapitaleier, eller investor, mener Vaggen Malvik at man bør være opptatt av at verdier ikke forringes.

- Og det vil de gjøre dersom man ikke investerer i forskning og utvikling, sier stortingsrepresentanten til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere