RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advares mot særnorsk etikk

(Scanpix)
Svein Gjedrem kommer med klar melding til politikerne i sin årstale.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kom i årstalen torsdag inn på forvaltningen av Statens pensjonsfond - utland, populært kalt oljefondet.

NA24 - din næringslivsavis

Mot slutten av talen sender han en klar melding til politikere med sterke meninger om etikken i fondet.

- Vi vil trolig over tid oppnå mer med dialog med selskaper enn ved å utelukke dem. Skal vi oppnå resultater, må vi dessuten være både standhaftige og tålmodige. Vi bør ikke la forvaltningen styres av slike impulsive og stadig skiftende prioriteringer som rammer så mange offentlige programmer og sektorer, sa Gjedrem, før han fortsatte:

- Når vi plasserer pensjonsfondets midler, er vi gjester i våre naboers hus. Kravene til forvaltningen av eierskapet kan derfor ikke bare tuftes på norske verdier og holdninger. Vi må ta inn over oss at andre land kan trekke andre skiller mellom politikk, etikk og forvaltning. Når vi hever pekefingeren mot et selskap, hever vi den også mot lover, reguleringer og praksis i landene der selskapet hører til og driver sin virksomhet – og vi gjør det som representanter for den norske stat.

Les hele Gjedrems tale her.

Fondet har solgt seg ut av selskaper som produserer visse typer våpen, for eksempel klasebomber.

I tillegg utelukkes selskaper når man ser at det er en uakseptabel risiko for å medvirke til grov korrupsjon, alvorlig miljøskade, og grove brudd på menneskerettighetene og på grunnleggende etiske normer.

Blant selskapene som er blitt utelukket på et slikt grunnlag er den amerikanske butikkjeden Wal-Mart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere