RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghanere i sultestreik

(Foto: Berit Almendingen)
Sist oppdatert:
Omtrent 15 afghanere har startet en sultestreik utenfor Oslo Domkirke fordi regjeringen vil tvangssende dem hjem.

- Vi sultestreiker fordi den norske regjeringen vil tvinge oss tilbake til Afghanistan. Men det er ikke trygt der, vi kan ikke dra tilbake til våre mordere. Vi ber det norske folk om å hjelpe oss, sier Zahir Athari til TV 2 Nettavisen.

Får 5.000 for å reise
Helt ferske tall viser at bare i underkant av 20 afghanere i Norge har takket ja til regjeringens tilbud fra 26. april om å motta penger for å reise hjem til Afghanistan.

Hittil har mellom åtte og ti afghanere som har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge sagt ja til å motta 5.000 kroner for å reise tilbake til sitt hjemland.

Det samme antallet gjelder afghanere, i underkant av ti, med oppholdstillatelse i Norge. Disse har takket ja til å reise hjem med 15.000 kroner i lomma, får TV 2 Nettavisen opplyst hos Utlendingsdirektoratet (UDI). Totalt har omkring 1700 afghanere fått avslag på sin søknad om asyl siden 2002.

Det er fire uker siden afghanere fikk tilbudet om å motta penger og hjelp til å bosette seg i hjemlandet.

Målgruppen for programmet er i hovedsak afghanere med avslag på asyl i Norge, men afghanere med oppholdstillatelse i Norge kan også delta. I tillegg til informasjon, assistanse og hjelp til reintegrering vil afghanere uten oppholdstillatelse som reiser hjem frivillig motta 5.000 kroner. Dette tilbudet er begrenset til de omtrent 230 første som søker om frivillig retur. Afghanere med oppholdstillatelse som velger å reise hjem får 15.000 kroner.

Med makt
Snart risikerer afghanerne uten oppholdstillatelse å bli sendt ut av landet med makt.

- Tilbudet startet den 24. april. Den første måneden er det ikke aktuelt å foreta noen tvangsutsendelser. Men man regner med at en vil gå i gang i løpet av kort tid. Det er politiets utlendingsenhet som står for den praktiske gjennomføringen, sier avdelingsdirektør Sissil Pettersen i arbeids- og integreringsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

-Viser ikke det lave tallet som vil motta penger for reise tilbake av de som ikke har oppholdstillatelse at det ikke er trygt?

- Dette er et samarbeid med den FNs høykommissær for flyktninger, Flyktningehjelpen og norske myndigheter. En må jo spørre personene selv for hva som ligger til grunn for beslutningen om å ikke søke. For mange kan det virke forlokkende å bli i Norge så lenge som mulig, men konsekvensen av å takke nei til tilbudet er at en blir tvangsreturnert, sier Pettersen.

Ikke lavt
Utviklingsdirektør Roald Kristiansen i UDI mener at tallet av afghanere som ønsker å returnere ikke er spesielt lavt.

- Jeg har ikke hatt noen klare forventinger om hvor mange som vil søke de første ukene. Når det gjelder personer som har fått avslag på sin asylsøknad, så forventer jeg at ønsket om tilbakereiser øker når en ser at politiet effektuerer retur. Både pengene og integreringstiltakene vil gjøre det lettere å reise hjem enn å bli uttransportert av landet, sier Kristiansen.

- En hadde kanskje forventet at flere uten oppholdstillatelse ville søke raskt siden tilbudet gjelder de 230 første som søker?

-I utgangspunktet er det nå finansiering til omtrent 230 deltakere, men hvis interessen blir større, vil en vurdere å øke finansieringen. Tilbudet er ikke noen gulrot, men et gunstig tilbud, sier Kristiansen til TV 2 Nettavisen.

-Er det trygt å reise tilbake?

- Det må du spørre arbeids- og integreringsdepartementet om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere