Gå til sidens hovedinnhold

Alkoholpolitisk nei til netthandel med taxfree-varer

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) frarår at det skal bli tillatt å etablere netthandel ved å forhåndsbestille alkoholvarer på taxfree-butikkene.

«Dette er alkoholpolitisk uheldig både fordi det fører til økt forbruk og fordi en enda større andel av det som forbrukes vil komme fra andre kanaler enn Vinmonopolet», skriver HOD i et brev til Finansdepartementet ifølge NTB.

Bakgrunnen er en klagesak som Finansdepartementet skal avgjøre, etter at Toll- og avgiftsdirektoratet i fjor avslo en søknad fra taxfree-selskapet Travel Retail Norway.

Selskapet, som driver taxfree-butikkene på Gardermoen og flere andre flyplasser, vil gi reisende mulighet til å forhåndsbestille på internett.

Finansdepartementet skal ta standpunkt til spørsmålet om kort tid, får NTB opplyst.

Brudd på reklameforbudet

Brevet fra HOD er formulert slik at det synes som dette departementet er imot enhver form for forhåndsbestilling av taxfree-varer.

HOD skriver at dersom pris- og produktopplysninger legges ut på internett som del av en slik ordning, vil dette være i strid med reklameforbudet for alkohol. – Uavhengig av gjeldende regelverk, mener Helse- og omsorgsdepartementet uansett at det er alkoholpolitisk uheldig å åpne for forhåndsbestilling av taxfree-varer fra flyplassbutikkene, heter det i brevet.

Økt alkoholforbruk

HOD viser til at taxfree-butikkene på flyplassene konkurrerer med Vinmonopolet. Tall fra 2011 viser ifølge forskningsinstituttet Sirus at salget av avgiftsfritt brennevin på norske flyplasser tilsvarte 31 prosent av Vinmonopolets omsetning. Tilsvarende andeler for hetvin og vin var 34 prosent og 8 prosent.

Sirus har foretatt beregninger som viser at den avgiftsfrie handelen fører til at det blir drukket 16 prosent mer hetvin og 12 prosent mer sprit enn det som ville blitt drukket uten denne ordningen, skriver HOD. (©NTB)

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken