RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle målinger viser at det blir regjeringsskifte

Oslo 20130320. Statsminister Jens Stoltenberg (midten) , Erna Solberg (t.h.) og Siv Jensen etter den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag morgen.
Oslo 20130320. Statsminister Jens Stoltenberg (midten) , Erna Solberg (t.h.) og Siv Jensen etter den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag morgen. (Scanpix: Lise Åserud)
Sist oppdatert:
- Det er risikosport å sammenligne målinger, men tendensen er klar.

I en fersk Sentio-måling i Dagens Næringsliv (DN) får Høyre 26,5 prosent og Arbeiderpartiet (Ap) 31,7 prosent.

For et par uker siden fikk Høyre 31,9 prosent og Ap 28,8 prosent i en måling utført av Opinion Perduco - presentert av Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

- Går mot regjeringsskifte
- Meningsmålingene spriker så mye at de skaper forvirring når det gjelder hvor landet ligger. Jeg tror man skal være ytterst forsiktig med å kommentere noe, men det som er stabilt, er at tallene indikerer et regjeringsskifte, sier valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Om «vinglete» velgere, 172 dager før valget, sier han at:

- Velgerne er mer usikre nå enn før. På 1950- og 60-tallet var mange flere dedikerte og hadde bestemt seg lenge før valget. Nå er mange «løsere» i sin tilknytning til partiene, få kjenner en identifikasjon, hvilket gir bevegelse.

- Virrer hit og dit
Resultatet blir dermed at:

- Velgervandringene øker og øker, noe vi ser kommer til uttrykk. Velgerne kan virre litt både hit og dit, og dermed er det ikke urimelig at utslagene blir stadig større. Men - hovedårsaken til de store variasjonene skyldes at byråene bruker ulike metoder til å måle våre preferanser, sier han.

Den tekniske biten forklarer Todal Jenssen slik:

- Noen foretrekker å veie resultatet mot forrige stortingsvalg, mens andre mot siste lokalvalg. I teorien skal begge deler fungere godt. Hva som er best, er fryktelig vanskelig å gi et sikkert svar på før vi ser valgresultatet.

Husker dårlig
Hvis du ikke har deltatt i en slik spørreundersøkelse, fungerer det noe à la:

- Byråene stiller både spørsmål ved hva du stemte sist – og hva du vil stemme i dag. Hvis de ser et stort sprik, foregår en vekting av dataene. De som er underrepresentert i forhold til siste valg, vektes opp. De som er overrepresentert, vektes ned. Det fungerer bra så lenge du kan gå ut fra at du har sikker informasjon om hva du stemte ved siste valg. Men – noen husker feil, husker systematisk feil - og gjetter vilt på hva de stemte sist, påpeker han.

- Når vi nærmer oss et stortingsvalg, er det lang tid å skulle huske. Det taler for å bruke lokalvalget som referanse. Derfor får du mer info ved å spørre om stortingsvalg fordi flere stemmer da, skyter han inn.

Dagens DN-måling:

Ap - 31,7 prosent
Høyre - 26,5 prosent
Frp - 19,3 prosent
KrF - 5,9 prosent
SV - 4,2 prosent
Sp - 5,9 prosent
Venstre - 3,9 prosent
Rødt - 1,7 proset
Miljøpartiet De Grønne - 0,7 prosent

Merk - feilmarginen er på mellom 0,5 og 3,4 prosent.

- Dikter opp
Todal Jenssen mener at det å stemme, er i samsvar med en «sosialt ønskelig atferd».

- Det å stemme oppfattes som en sosialt ønskelig atferd – så noen dikter opp at de leverte en stemmeseddel ved forrige valg.

Noen, som professor Bernt Aardal, presenterer et gjennomsnitt av alle målinger – måned for måned.

- Det gir et «roligere bilde »av opinionen. Men er det rett? Opinionen er ganske urolig. Tar du gjennomsnittet av noe, fjerne du mye variasjonen. Spørsmålet blir: Hva fjerner du? Støy eller ekte variasjon?

- Ekstrem risikosport
Professoren advarer kraftig mot å sammenligne tall fra ulike byråer:

- Det å sammenligne på tvers av byråer, kan være en voldsom risikosport.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere