RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle vil ha Anniken

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Anniken Huitfeldt seiler opp som favoritt til å ta over etter Manuela Ramin-Osmundsen som barne- og likestillingsminister.

Spørsmålet er nå om trebarnsmoren vil ha jobben. En ringerunde i Arbeiderpartiets stortingsgruppe viser at samtlige spurte nå ser mot Huitfeldt som den klareste kandidaten til å etterfølge Ramin-Osmundsen.

Ingen ønsker å stå fram med navn, men et unisont krav er at statsminister Jens Stoltenberg nå finner en statsråd med solid politisk erfaring.

- Jeg tror ikke Jens kan ta noen sjanser nå, sier en representant til Nettavisen.

Har sagt nei før
Det betyr trolig at Stoltenberg vil vende seg mot sin egen stortingsgruppe for å finne Ramin-Osmundsens etterfølger. Anniken Huitfeldt er tidligere AUF-leder og leder Kvinnenettverket til Arbeiderpartiet.

Stoltenberg skal ha vurdert henne til en statsrådspost etter valget i 2005, men hun ga da beskjed om at hun ville prioritere familien framfor en tung jobb i regjeringsapparatet. Hun hadde da tre små barn hjemme.

Huitfeldt har sine røtter på venstresida i Arbeiderpartiet, men nyter også stor respekt hos Jens Stoltenberg personlig.

- Kan bli en mann
En sentral kilde mener også at det ikke nødvendigvis behøver å være en kvinne som blir ny barne- og likestillingsminister.

- Likestillingsdebatten den siste tiden viser at den nye statsråden godt kan være en mann. I så fall er statssekretær Kjell Erik Øie en veldig sterk kandidat, sier kilden.

Giske settestatsråd
Fredag ble det forøvrig kjent at kulturminister Trond Giske går inn som settestatsråd i Barne- og likestillingsdepartementet.

Neppe ny innvandrer
Manuela Ramin-Osmundsen var den første statsråden med innvandrerbakgrunn da hun tok over etter Karita Bekkemellem i høst.

Stoltenberg ville torsdag ikke kommentere en mulig negativ signaleffekt av at den første statsråden med innvandrerbakgrunn forsvinner ut etter å ha blitt tatt i løgn.

Regjeringen har et uttalt mål om å få personer med innvandrerbakgrunn rundt kongens bord, men det er lite trolig at det vil skje denne gangen.

Saera Khan er eneste stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet med innvandrerbakgrunn, men ifølge kilder er hun ikke regnet som tilstrekkelig erfaren for en slik jobb.

Helga Pedersen
Dersom Huitfeldt ikke skulle bli valgt til jobben, eller takke nei, peker flere kilder på Gunn Karin Gjul som en mulig kandidat. Hun er første nestleder i familie- og kulturkomiteen.

Ifølge Dagsavisen er også Fiskeriminister Helga Pedersen og statssekretær Astri Aas-Hanssen mulige kandidater.

Stortingsrepresentant Marianne Aasen Agdestein er ifølge VG en av Stoltenbergs favoritter til statsrådposten. Aftenposten mener at LO-sekretær Trine Lise Sundnes i tillegg er et hett navn til å overta som statsråd.

Det har ennå ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra Huiftfeldt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere