RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

Alle vil ha bedre tannhelse...

...men partiene er uenige om hvem som skal betale.

Nettavisen har i en føljetong merket «Ditt valg» tatt for seg de viktigste temaene du skal ta stilling til før valget. Her får du vite hva partiene står for.

Du kan ta Nettavisens valgtest her!

Mens egenandelssystemet i det vanlige helsevesenet er godt innarbeidet, har tannlege hittil vært gratis for barn og ungdom, men deretter i stor grad vært opp til den enkelte å finansiere selv.

Flere partier ønsker nå reformer for å bedre folketannhelsen. Her er en oppsummering:

REGJERINGSPARTIENE:

Arbeiderpartiet vil:
- Videreutvikle forebyggende arbeid for god folketannhelse.

Senterpartiet vil:
- Ha gratis tannhelsebehandling fram til 21 år
- Utvide Folketrygdens ansvar for å dekke utgifter til tannhelse til flere grupper med spesielle behov i tillegg til de grupper som så langt har kommet inn under slike ordninger

Sosialistisk Venstreparti vil:
- At tannhelsen må bli en del av folketrygden.
- Gjøre tannhelse til en del av det ordinære helsesystemet. Målet er at all nødvendig tannbehandling skal være betalt av fellesskapet med en egenandelsgrense på maksimum 2500 kroner.

OPPOSISJONEN:

Høyre vil:
- Øke støtten til tannbehandling til dem som har store tannhelseutgifter og dårlig økonomi

Fremskrittspartiet vil:
- Opprettholde og videreutvikle satsingen på forebyggende tannhelse, med særlig fokus på unge og syke eldre.
- Bedre refusjonsordningene for sykdomsrelatert tannbehandling, og på sikt redusere kostnadene til egenandeler på lik linje med øvrig helsebehandling.

Venstre vil:
- Utvide tannhelseordningen med offentlig fullfinansiering til utsatte grupper, slik at blant annet rusavhengige, kronikere og pasienter med manglende evne til egenomsorg får gratis behandling.
- Delfinansiere nødvendige tannlegekostnader ved å innføre en høykostnadsbeskyttelse der det offentlige dekker en andel av kostnader over 10.000 kroner.

Kristelig Folkeparti vil:
- Ha en reform av tannhelsetjenesten basert på offentlig ansvar og styring, refusjon fra folketrygden og begrensing av egenbetalingen.

UTFORDRERNE:

Rødt vil:
- Ha gratis tannhelsetjeneste.

Miljøpartiet De Grønne vil:
- At tannhelsetjenester skal være gratis fram til fylte 25 år. Deretter skal de inkluderes i egenandelsordningen gjennom folketrygden.

Vil du vite mer?

Oversiktene over partienes politikk på de ulike områdene, er basert på programmene partiene går til valg på. Vi har foretatt en redaksjonell vurdering av hvilke tiltak vi oppfatter er viktigst for det enkelte parti, og har også tatt med punkter hvor partiene skiller seg fra hverandre.

Partiprogrammene er omfattende, og vi kan ha oversett viktige punkter i det enkelte program, og det kan også være slik at partiet selv mener vi har unnlatt å ta med tiltak eller punkter i programmet som de mener er viktige.

Oversiktene gir seg heller ikke ut for å være uttømmende, så dersom du ønsker å sette deg mer inn i det enkelte partiprogrammet, finner du mer her:

Dette mener partiene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere