*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk underskudd på vei ned

USAs budsjettunderskudd er astronomisk, men nå ser kongressen lys i tunnellen.

Dyrer kriger, offentlige helseforsikringer og en president som vegrer seg mot å øke skattetrykket gjør at USA sliter med et enormt budsjettunderskudd. I fjor var det på hele 248 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

I forrige uke rykket sentralbanksjefen ut og advarte mot det han kalte seriøse konsekvenser for amerikansk økonomi, hvis budsjettrotet ikke blir ordnet opp i. Men nye tall tyder på at det er bedring i sikte, i følge kongressens budsjettkontor.

Kan forsvinne i 2012
Det uavhengige budsjettkontoret forutser at det føderale underskuddet vil krympe i år, og muligens snu til overskudd innen 2012. Men bare hvis president George W. Bush sine skattekutt opphører innen 2010, skriver New York Times.

Spådommene tyder på at budsjettunderskuddet slankes til 200 milliarder dollar i år, noe som vil bli det tredje året på rad med nedgang, selv om kostnadene med krigen i Irak skyter i taket i år.

Ifølge New York Times skyldes reduksjonen en uventet stor økning i skatteinntektene de siste to årene, noe som blant annet skyldes en kraftig økning i selskapsskatt på grunn av gode tider. I tillegg kommer en lavere enn forventet økning i den offentlige helseforsikringsordningen, Medicare.

Gode nyheter for Bush
Avisen skriver at dette er et sjelden tilfelle av gode nyheter for presidenten, som sliter med å overtale kongressen til å finansiere hans nye Irak-strategi, som innebærer å sende flere tropper til det krigsherjede landet. Meningsmålingene er på et historisk lavmål for Bush.

På tross av de offisielle ansalgen som sier at underskuddene kommer til å "roe seg noe" de neste årene, advarte sentralbanksjef Ben Bernanke i forrige uken mot at det bare er stille før stormen. Ifølge ham er de offisielle tallene misvisende, fordi de ikke fanger opp alle elementene.

Flere offentlige programmer de neste årene, vil føre til at underskuddene når gulvet og en stadig økende føderal gjeld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.