RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anbefaler å rive Høyblokka

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Gjenbruk er dyrest, slår ekspertgruppe fast.

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) mottok torsdag konseptvalgsutredningen om Regjeringskvartalet.

Anbefalingen til regjeringen er å rive mesteparten av eksisterende bygningsmasse, og bygge nytt: Finansdepartementet (G-blokka), R5, R6 og T5 bevares. R4, S- og Y-blokka, samt at Høyblokka rives.

- Gjenbruk blir dyrest, konstaterte Svei Olausen, direktør i Metier og talsmann for de tre selskapene som har utarbeidet konseptutredningen.

Her kan du ta Nettavisens valgtest!

Tidkrevende
Men det vil fort kunne ta 5-7 år før man kan starte byggingen, ifølge Aasrud.

Utredningen inneholder ulike konsepter til et nytt regjeringskvartal, og er utarbeidet av konsulenter fra Metier, Opak og LPO arkitekter. Totalt har de vurdert 5 ulike alternativer, som ble presentert på pressekonferansen.

De anbefaler en løsning med utbygging østover. Anbefalingen skisserer et stort og sammenhengende parkområde fra Høyesterett og nordover.

- Årsaken er det økonomiske, og at nybygg gir større muligheter for økt sikkerhet og effektivitet. Å utbedre Høyblokka vil gi en merkostnad på 400 milliarder kroner sammenlignet med å reise et nytt bygg, sa Olausen da han la fram utredningen.

Sikkerhet viktig
Det nye regjeringskvartalet vil være dimensjonert for cirka 12.000 ansatte, og man har lagt til grunn et 50-årsperspektiv i analysen.

- Her må vi løfte blikket og se framover, og ikke ta en for rask avgjørelse, var rådet fra Olausen.

Sikkerheten er naturlig nok et viktig kriterium i prosjektet.

- Muligheten for nye løsninger for sentralområdet vil åpne seg etter riving av de andre byggene. Dette vil også gi høy grad av effektivitet og samhandling og mulighet for god sikkerhetsløsning, sa Olausen.

Se skissene for det nye regjeringskvartalet her.

Ingen av byggene i det nye regjeringskvartalet skal ha fysisk kontakt med bygninger utenfor. Man opererer med en minimum sikkerhetssone på 20 meter, og i enkelte tilfeller 40 meter.

Anslaget er at et nytt regjeringskvartal skal kunne stå ferdig om 9-10 år.

For dyrt å flytte Ring 1
Et av alternativene som er vurdert er å flytte Ring1 for å få bedre plass. Dette alternativet ble forlatt, da kostnadene for omlegging av trafikken alene ville koste 2 milliarder kroner. I tillegg kommer de trafikkmessige problemene i flere år under omleggingen.

- Dette ville bli så dyrt at vi mener det ikke er regningssvarende, ble det opplyst på pressekonferansen.

Samlokalisering av departementer
Konsulentene fra Metier, Opak og LPO arkitekter anbefaler at departementene samlokaliseres i det nye regjeringskvartalet.

Unntaket er Forsvarsdepartementet, som fortsatt bør ligge på ved Akershus, ifølge utrederne.

Så er spørsmålet om man skal rive, eller bevare eksisterende bygningsmasse.

Dyrere å bevare
Konsulentene har regnet på at det vil koste 400 millioner kroner over 50-årsperioden å rehabilitere Høyblokka, fremfor å bygge nytt. Noe av grunnen til dette er den lave takhøyden i Høyblokka.

Bevaring er også et viktig kriterium.

- Vi har registrerte at det er ulike syn her, sa Olausen på pressekonferansen.

- Med den informasjonen vi har, har vi kommet til at det ikke er regningssvarende å bevare, sa han.

- Stort og komplekst
- Det nye regjeringskvartalet er et stort og komplekst byggeprosjekt. Regjeringen følger statens kvalitetssikringsrutiner for store prosjekter for å sikre at vi treffer gode valg som sikrer gode og funksjonelle arbeidsplasser og gode byrom, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Utrederne fikk i juli i fjor i oppdrag å lage en vurdering av en konsentrert løsning hvor hovedtyngden av departementene skal ha kontorer i det nåværende regjeringskvartalet med tilgrensende områder.

Utredningen skal omfatte alternativer med og uten riving av ett eller flere av de skadede byggene (Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4). I tillegg skal det legges frem alternativer som også rommer muligheten for å flytte Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet til regjeringskvartalet.

- Milepæl
- Utredningen er en stor milepæl i arbeidet med å gjenreise regjeringskvartalet. Forslagene vil sammen med den kommende kvalitetssikringsrapporten utgjøre et viktig grunnlag for regjeringen når den skal beslutte videre utvikling av det nye regjeringskvartalet, sier Aasrud.

Utredningen skal høsten 2013 kvalitetssikres gjennom Finansdepartementets KS1-ordning før regjeringen beslutter utviklingskonsept.

Regjeringskvartalet ligger sentralt i Oslo og har vært i statens eie i mer enn 200 år. Regjeringskvartalet er strengt tatt ikke ett kvartal, men strekker seg over flere gater og bygningene og har ti ulike adresser.

Les mer om gjenreisningen av kvartalet her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere