*Nettavisen* Nyheter.

Angrepene preller av

Jens Stoltenberg hever seg glatt over de knallharde angrepene fra en samlet opposisjon mot regjeringens rot rundt boikott av Israel.

11.01.06 13:24

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Opposisjonen driver med helt unødvendig politisk spill, og bidrar til usikkerhet der det ikke er grunnlag for det, sa Stoltenberg i i Stortingets spørretime på onsdag.

Til tross for at regjeringspartiet SV - med partileder Kristin Halvorsen i spissen - senest mandag vedtok en forbrukerboikott av israelske varer, mener Stoltenberg at boikott ikke er noen sak lenger.

Frps Siv Jensen, KrFs Dagfinn Høybråten, Høyres Inge Lønning og Venstres Lars Sponheim, kom med knusende kritikk mot Stoltenberg i spørretimen.

- Det er ikke dagligdags når en utenriksminister må skrive en unnskyldning til andre lands utenriksministere. Vi har ikke råd til å te oss slik at resten av verden lurer på hva Norge egentlig mener, sa Lønning.

Statsministeren la seg på ingen måte flat overfor opposisjonen etter serien med pinlige unnskyldninger fra Halvorsen og brev med beklagelser til Israel og USA - tvert imot.

- Opposisjonen forsøker å holde liv i en sak som er avvist, hevdet Stoltenberg.

- Uryddig
Han viste til at finansminister Kristin Halvorsen både skriftelig og muntlig har bedt om unnskylding for å ha bidratt til å skape et feilaktig bilde av Norges utenrikspolitikk, og at utenriksminister Jonas Gahr Støre har beklaget utspillet fra Halvorsen i brev til den amerikanske- og israelske utenriksministeren.

KrF-leder Dagfinn Høybråten ville vite om Stoltenberg nå setter inn tiltak for å få slutt på at regjeringen opptrer så uryddig at den må sende brev til alle lands utenriksministere med beklagelse.

Men Stoltenberg ga på nytt beskjed om at han mener opposisjonen bare farer med unødig spill.

- Saken er ute av verden, sa Stoltenberg.

Høybråten sprakk
Stoltenberg avviste kontant opposisjonens forlag om at Stortinget skal fatte et vedtak som klargjør Norges politikk overfor Israel. All tvil om regjeringens syn på boikott er fjernet mener Stoltenberg, og ønsker ikke noen oppklarende vedtak fra Stortinget.

- Det opposisjonen gjør er å forsøke å holde liv i en debatt som er avsluttet, ga han Lars Sponheim beskjed om.

Stoltenberg påpekte at partiene i samarbeidsregjeringen selv hadde hatt egne saker som de kjempet for, som ikke var i samsvar med samarbeidsregjeringens politikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har en lang tradisjon for at partier, som sitter i regjering, har politikk som kan gå på tvers av regjeringens. Det gjelder for eksempel Høyres ja til EU og Venstres nei til oljeboring i Barentshavet da de satt i samarbeidsregjering, sa han.

Etter at Stoltenberg senere i spørretimen aviste en rekke andre saker opposisjonen tok opp i spørretimen, sprakk det for Høybråten.

- Hva er det som gjør at det er regjeringen som bestemmer hva som er unødvendige debatter i et demokrati, sa han.

- Utenrikspolitikken er spesiell
Høyre-leder Erna Solberg synes ikke det er greit at Stoltenberg sier at hun ikke bør kritisere regjeringen og SV fordi Høyre selv kjempet for lavere alkoholavgifter da partiet satt i samarbeidsregjeringen.

- Det er stor forskjell på innenriks og utenrikspolitikk. Det var kanskje noen i systembolaget i Strømstad som ble nervøse av alkoholdebatten, men det skapte ingen store reaksjoner. Ingenting skaper så store ringvirkninger som uklarhet i store utenrikspolitiske saker, sier Solberg til TV 2 Nettavisen.

Bare få timer senere brukte Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) sin dobbelstemme i stortingets presidentskap for å stoppe opposisjonen fra å få behandlet forslaget om at Norge er imot boikott av Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.