*Nettavisen* Nyheter.

Angsten for private skoler

SV skal bekjempe private skoler med alle midler - og vil statsansette religiøse og pedagogiske særinger.

23.03.09 13:19

Et flertall av delegatene på SVs landsmøte må ha tatt så mye Møllers Tran at partiledelsen etterpå har sin fulle hyre med å forklare hva man egentlig har vedtatt i regjeringspartiets nye partiprogram.

Flertallet går inn for å stenge alle private skoler, og at staten skal overta driften.

Tatt på fullt alvor vil altså SV at staten skal drive Steinerskolen, Montessoriskolen og et utall av private skoler i ulike religiøse retninger.

SV synes altså det er ok at norske skolebarn tilbys opplæring av pedagogiske og religiøse særgrupper - men ikke at noen private eier de samme skolene.

(Det skulle for øvrig vært morsomt å se hva SV ville svart når disse skolene ikke vil ansette homofile lærere eller lærere som er samboere - skal staten da velsigne eller overprøve de religiøse tankene til friskolene?)

Nå er det liten grunn til å frykte at SV får flertall for et vedtak som partiets egen ledelse gjør sitt til å bortforklare, men det interessante er hvor langt man er villig til å gå for å unngå at private eier skoler uten annen hensikt enn å konkurrere med det offentlige tilbudet - og eventuelt tjene penger på det.

Et godt eksempel er Handelshøyskolen BI. Skolen har nesten 20.000 studenter og regnes som en av de beste skolene som uteksaminerer siviløkonomer her i landet. Den er privat, men det er ikke til hinder for at BI hvert eneste år utdanner folk som blir ledere både i privat og offentlig sektor her i landet.

Og det er sakens kjerne: Det viktigste er ikke hvem som eier skolen, men hva som tilbys elevene i form av pedagogisk tilbud.

Kanskje man kan unne seg å være så pragmatisk at hverken et heloffentlig eller et helprivat tilbud er ønskelig, men at man med hell kan følge den vanlige norske modellen med en blanding? Den offentlige skolen vil alltid være bærebjelken, men erfaringen fra fra private helseinstitusjoner er at den kan ha godt av konkurranse - til beste for elevene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag