Gå til sidens hovedinnhold

Anniken Huitfeldt (Ap) topper mobilbruken på Stortinget

Ap-politikeren har den største telefonregninga, men er likevel langt unna sine forgjengere.

For to år siden var det Ap-leder Jonas Gahr Støre som toppet telefonbruken på Stortinget med en telefonregning på 87.342 kroner.

Det siste året er det stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) som har tatt over tronen, men med en litt annen størrelse på regningen.

Telefonregninga til Huitfeldt var totalt på 30.215 kroner, viser tall fra Stortingets regnskapsavdeling, som Nettavisen har fått innsyn i.

- Som leder av utenriks- og forsvarskomiteen har jeg både lederansvar og mange utenlandsreiser. Flere av disse reisene er utenfor Europa, der det er dyrt å bruke mobiltelefon, inkludert et lengre opphold i FN i New York i høst, forteller Huitfeldt til Nettavisen.

Støre kan for øvrig også vise til en mye lavere mobilregning i denne perioden, på 16.412 kroner.

Regningene dekkes av Stortinget, og omfatter perioden fra 1. oktober i fjor til 30. september i år - fram til det nye Stortinget trådte sammen.

Les også: Ap-topp Anniken Huitfeldt: - Det er løgn, Navarsete

- Kan ikke bruke wifi

Huitfeldt understreker at det heller ikke bare er å koble seg på et trådløst nettverk når hun er ute og reiser.

- Det viktig å være tilgjengelig og oppdatert for å skjøtte vervet som komitéleder. Dessuten skal vi som stortingsrepresentanter av sikkerhetsgrunner være varsomme med å koble oss til usikrede trådløse nett i utlandet, sier Ap-politikeren.


Nummer to på lista, med en telefonregning på 27.283 kroner, er stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H), som også satt i utenriks- og forsvarskomiteen i denne perioden.

- Vi får oftere og oftere beskjed om å ikke benytte oss av wifi-løsninger på hotellet i en del land man antar har avlytting. Så det er klart når man da henvises til å bruke 3G og 4G, «så renner det på», sier Halleraker.

Se telefonkostnadene til alle representantene nederst i saken.

- Utelukkende jobbtelefoner

Halleraker, som ga seg på Stortinget i høst, påpeker at telefonen er et viktig arbeidsredskap for en politiker.

- Men det er utelukkende jobbtelefoner, og det er en del av kostnaden ved å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen. Vi må holde oss oppdatert og kommunisere med omverdenen når vi er ute og reiser, sier han til Nettavisen.

Som 1. nestleder i komiteen, har han også han reist mye til utlandet. Halleraker forteller at han den siste fireårsperioden også har vært delegasjonsleder til NATOs parlamentarikerforsamling, der han har vært leder av én av komiteene for transatlantiske forbindelser.

- Klart det medfører en del telefonkostnader som er dyrere enn om du er hjemme i Norge, legger han til.

Les også: Riksrevisjonen slakter Stortingets budsjettsprekk på 700 millioner

Stortinget: - Vesentlig nedgang

Totalt har stortingsrepresentantene brukt 1,36 millioner kroner på telefonsamtaler og datatrafikk det siste årene. Det er merkbart mindre enn tidligere. Til sammenligning brukte representantene 3,4 millioner kroner på det samme i 2011.

Stortinget opplyser at telefonutgiftene har gått «vesentlig ned» de siste par årene.

- Stortingets administrasjon inngikk høsten 2015 en prisgunstig avtale for mobiltrafikk, data og tale med en ledende teleleverandør. Denne avtalen har ført til at kostnadene til mobil tale og databruk er vesentlig redusert, ettersom over 90 prosent av representantene benytter denne avtalen, forteller Roger Fretheim, seksjonsleder for seksjon for representantordninger på Stortinget, til Nettavisen.

Han viser dessuten til at teleoperatørene har innført programmet «Roam like home» i EØS og EU det siste året.

- Den kostnadsreduksjonen som ligger i dette programmet har vært med på redusere telekostnaden knyttet til bruk i utlandet i vesentlig grad, sier Fretheim.

Les også: Carl I. Hagen mener han har løst Nobel-floken

- Ingenting mystisk med det

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), også medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, hadde en telefonregning på 23.582 kroner.

- Ingenting mystisk med det. Utenriks-og forsvarskomiteen reiser noe mer enn andre komiteer i tillegg har jeg flere internasjonale verv. Det betyr mye bruk av telefonen i utlandet. Jeg bruker min telefon til nødvendig arbeid, det inkluderer også nyhetsoppdatering, SMS og e-post, skriver Tybring-Gjedde i en epost til Nettavisen.

Les også: Riksrevisjonen slakter Stortingets budsjettsprekk på 700 millioner


Oversikten fra Stortinget viser totalt 179 navn selv om det er 169 representanter, og grunnen til det er at noen av representantene har byttet telefonabonnement i løpet av året. I tillegg har noen nye personer kommet til Stortinget, som vararepresentant eller at de har kommet tilbake etter å ha vært statsråd eller statssekretær.

- Telefonutgiftene består av så vel vanlig telefonbruk som datatjenestebruk, og det viser bruk i så vel innland som utland, opplyser Stortingets presidentskap.

Les også: Raja: - Fikk ikke lov av kona å ta den knæsje

For tre år siden var det stortingsrepresentant Erik Skutle (H) som brukte mobilen mest på Stortinget, med en telefonregning på 54.937 kroner.

Husker du? Regningen ble også høy for tidligere stortingsrepresentant Saera Kahn (Ap), som ringte en spåkone på Stortingets regning for ni år siden.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken