RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anniken Huitfeldt avviser at hun har advart mot misbruk av varslingssaker

SLÅR TILBAKE: Anniken Huitfeldt.
SLÅR TILBAKE: Anniken Huitfeldt. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Anniken Huitfeldt, leder i Aps kvinnenettverk, er ikke med på at hun har advart mot at trakasseringssaker kan misbrukes i interne maktkamper.

Striden om hvordan Arbeiderpartiet håndterer meldinger om seksuell trakassering og upassende oppførsel, spisser seg til. Nestleder Trond Giske er en av dem som anklages for å ha oppført seg upassende. Anonyme kilder sier til NRK og Dagens Næringsliv at Giske er innkalt til et møte med partileder Jonas Gahr Støre etter varsler fra flere kvinner.

Samtidig anklages altså partiledelsen for å ha vært utydelig om hvordan varslingssaker skal håndteres. Kritikken rettes blant annet mot Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk. Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at Huitfeldt på et møte i stortingsgruppa skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper.

– Skal melde uansett

– Seksuell trakassering er uakseptabelt. Vi har tatt og tar arbeidet for å bekjempe trakassering på alvor i Arbeiderpartiet, skriver Huitfeldt i en serie tekstmeldinger til NTB torsdag.

– Stemmer det ikke at du har advart mot at varslinger kan misbrukes som en del av en maktkamp?

Nei. Det har jeg aldri sagt, svarer hun.

– Jeg har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det, skriver Huitfeldt.

Hun avviser videre at begrunnelsen hun ga for å unngå ryktespredning, er at det kan misbrukes i forbindelse med valg og nominasjoner.

– Tvert imot: Trakassering skal meldes fra uansett. Enten det er i en nominasjonsstrid eller ellers.

– Ugreit

Ap-veteran og Oslo-politiker Gro Balas kritiserer Huitfeldt i et intervju med Dagbladet , på bakgrunn av Dagens Næringslivs oppslag om hva Huitfeldt skal ha sagt i stortingsgruppa.

– Jeg ble overrasket, for å si det mildt, over at lederen for kvinnenettverket kunne relativisere et så viktig spørsmål. Seinere ble det lekket at foreslåtte formuleringsendringer i retningslinjene ved seksuell trakassering vektla det samme på en veldig ugrei måte. Det reagerte jeg kraftig på, sier Balas.

– Gro Balas var ikke på gruppemøtet der dette ble diskutert, og vet ikke hva som ble sagt. Dersom hun lurer på hva som faktisk ble sagt, må hun gjerne ta kontakt, svarer Huitfeldt.

«Giftig partikultur»

Hun sier hun støtter Oslo Aps opprop i VG , hvor lokallagets leder Frode Jacobsen, Oslo-byråd Rina Mariann Hansen og fem andre lokale partitopper, advarer mot en giftig partikultur. Oppropet viser til at Støre oppfordrer alle som opplever trakassering, til å si fra.

– Når vi likevel føler uro, er det knyttet til at det til tross for partilederens oppfordring og uttalelser er gitt et inntrykk av at jenter som vil varsle om forhold i Arbeiderpartiet, må tenke seg om, og hele tiden vurdere om dette kan være knyttet til og brukes i en mulig maktkamp, heter det i oppropet.

Huitfeldt synes det er fint at Oslo Ap vil bidra til å skape tydelighet i denne saken.

– Som jeg har sagt siden før Oslo Ap lanserte oppropet: Dette oppropet stiller jeg meg bak, skriver hun NTB.

– Svertekampanje

Ifølge Aftenposten har imidlertid flere sentralstyremedlemmer anklaget Oslo Ap for å drive en «svertekampanje» mot Giske og ville «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng. Kildene er ikke navngitt.

– Jeg møter hvem som helst i Ap i åpent lende med navn og bilde for å diskutere #metoo og hvordan vi må håndtere på dette på en trygg og god måte. At vi blir møtt med denne anonyme kritikken fra sentralstyremedlemmer, illustrerer bare vårt poeng om at det er vanskelig å snakke om dette i Ap. Det er det som er sørgelig, sier Jacobsen.

Han sier det er en utfordring for partikulturen at «ethvert forsøk på å ta opp problematiske ting blir tolket som del av en eller annen maktkamp».

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere