*Nettavisen* Nyheter.

Anundsen blir stilt til veggs av komiteen han tidligere ledet

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ledet tidligere kontrollkomiteen på Stortinget. Nå må han selv stå skolerett. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil vite hva som gikk galt i asylbarnsaken.

04.12.14 16:33

Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre for hva som gikk galt i asylbarnsaken.

– Det kommer til å bli sendt et brev til justisministeren hvor han blir bedt om å redegjøre for den faktiske situasjonen, sier komitémedlem Abid Raja (V) til NTB.

Tirsdag beklaget Anundsen fra Stortingets talerstol at instruksen han sendte til Politidirektoratet om ikke å prioritere lengeværende asylbarn, aldri ble fulgt opp.

– Ikke minst vil vi be ham redegjøre for om hans eget tildelingsbrev til departementet har vært klart nok, eller hvorvidt det kan ha bidratt til å skape misforståelser, sier Raja.

Komiteen kan velge å kalle justisministeren inn til en høring dersom de ikke er fornøyd med svaret de får.

– Må komme til bunns

Før saken kom opp for komiteens møte torsdag, sa komitéleder Martin Kolberg (Ap) at justisministerens klare og utvetydige beklagelse i Stortinget tirsdag ikke er nok til at saken blir lagt død.

– Selv om statsråden nå har beklaget, er det behov for at vi som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller våre spørsmål for at vi skal komme helt til bunns i sakens innhold, sa Kolberg til NTB.

Kan ha feilinformert

Det er på det rene, etter Anundsens redegjørelse i Stortinget tirsdag, at KrF og Venstre mener at en avgjørende forutsetning for den asylpolitiske avtalen som ble inngått i 2013, ikke er blitt etterlevd ute i politiet. Skylden ligger tilsynelatende hos Politidirektoratet. De nye politiske føringene som skulle gjelde fra nyttår 2014, er ikke blitt formidlet til politidistriktene og Politiets utlendingsenhet (PU).

Men i Anundsens tilfelle kan det også være snakk om at Stortinget er blitt feilinformert. Han har flere ganger forsikret Stortinget generelt og avtalepartnerne spesielt, at politiske føringer i tråd med den asylpolitiske avtalen er kommunisert ut i politisystemet.

– Han har sagt at han har sendt beskjeden videre og at det er den som er regjeringens politikk. Så hvorfor har det ikke skjedd, og hvordan har det kunnet skje at det ble slik, spør Kolberg.

84 barn sendt ut

– Det er ikke gitt noen signaler om å prioritere lengeværende barn for å kunne sende dem raskere ut i påvente av nytt regelverk. Det ville vært uakseptabelt i lys av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, sa Anundsen under trontaledebatten 7. oktober.

I ettertid er det avslørt at opptil 84 barn, som har bodd i Norge i mer enn tre år, og som dermed kunne blitt omfattet av det nye regelverket under utarbeidelse, er blitt uttransportert.

Justisministeren har etter beklagelsen i Stortinget gjort det klart for politidirektør Odd Reidar Humlegård at saker som involverer lengeværende barn, ikke lenger skal prioriteres når utsendelsessaker vurderes i politiet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.