RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anundsen positiv til at PST driver datasnoking

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP)
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
PST vil stanse terrorangrep ved å bruke spionprogrammer og overvåke datamaskinene til personer som er i sikkerhetstjenestens søkelys. Justisminister Anders Anundsen (Frp) er positiv.

- Vi ser at de vi er bekymret for, i større grad enn tidligere og stadig oftere, bruker krypteringsmidler. Enten de prater eller de kommuniserer på data. Det å kunne knekke krypteringen er viktig for oss hvis vi skal kunne få innholdet i samtaler og kommunikasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2.

For å kunne overvåke dem som planlegger terrorangrep best mulig, ønsker PST derfor å overvåke datamaskiner, blant annet ved hjelp av spionprogrammer.

- Det kan for eksempel være å installere en trojaner, etter rettslig kjennelse, hos en person som vi er bekymret for. Og så kan vi da lese tastaturet. På den måten, ved å lese tastaturet, får vi også innholdet i kommunikasjonen, sier PST-sjefen.

PST påpekte allerede i 2009 at de hadde behov for såkalt dataavlesning, og at vanlig kommunikasjonskontroll var i ferd med å miste sin verdi, men saken ble liggende i den politiske skuffen. Justisminister Anundsen sier en politisk vurdering er rett rundt hjørnet.

- Det betyr at jeg i utgangspunktet er positivt innstilt, men vi har ennå ikke foretatt en endelig konklusjon, sier Anundsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere