RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap fremmer ikke mistillit

Foto: Ingvild Jensen/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet fremmer ikke mistillit mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold etter pengerotet i Forsvaret.

Det bekrefter saksordfører Kjell Engebretsen (Ap) overfor TV 2 Nettavisen. Ap retter i stedet sterk kritikk mot forsvarsministeren i kontrollkomiteen.

- Betyr dette en godkjenning av forsvarsministeren?

- Nei, det er ikke et godkjentstempel. Vi kommer med sterk kritikk, og en instruksjon til regjeringen om å komme med en egen sak som sannsynliggjør hvordan man skal få styring på økonomien i Forsvaret, sier Engebretsen.

Han understreker at dette er Aps forslag til hvordan komiteen skal konkludere.

Det er uvanlig at Stortinget kommer med instruksjoner til regjeringen, men tilliten til Krohn Devold er så tynnslitt at Ap mener Bondevik selv må komme med garantier.

- Det er Kjell Magne Bondevik som nå har ansvaret for at det blir styring på økonomien, sier Engebretsen.

- Ikke styring
Aps kritikk mot Krohn Devold er knallhard.

- Stortinget finner det særdeles kritikkverdig at Forsvarets regnskap for 2003 ikke kan godkjennes, heter det i saksordførerens forslag til innstilling.

«Komiteen registrerer at en gjennomgang av de siste års regnskaper for Forsvaret viser at økonomistyringen er svekket år for år og konstaterer at Forsvarsministeren følgelig ikke har den nødvendige kontroll og styring med viktige deler av Forsvarets virksomhet», heter det i merknaden.

Fire punkter
Ap slakter statsråden over 15 sider, og konkluderer deretter i fire hovedpunkter.

I det første punktet foreslår Ap at Stortinget går til det ekstraordinære skritt å be Riksrevisjonen, helt utenom statsregnskapet, snarest mulig legge fram en egen sak med en gjennomgang av Forsvarsdepartementets regnskap for 2004.

Ikke brudd på informasjonsplikten
I punkt to får Krohn Devold kritikk for at hun ikke «har fremlagt informasjon for Stortinget om viktige faglige innvendinger knyttet til nedbemanningen av ulike fagstaber i forsvarets ulike enheter».

Det betyr at Ap ikke har funnet grunnlag for at statsråden direkte har brutt informasjonsplikten ved å ikke videresende det mye omtalte brevet fra Forsvarsstaben 18. november 2003, med advarsler mot for rask nedbemanning.

Egen sak
Etter å ha fastslått at Krohn Devold ikke har nødvendig kontroll og styring ber Ap i punkt tre «Regjeringen uten unødvendig opphold legge fram en egen sak for Stortinget som synliggjør hvordan Regjeringen skal gjenvinne overordnet styring med forsvarets økonomi».

I det siste punktet innstiller Ap på at Stortinget skal be «Riksrevisjonen foreta en særskilt undersøkelse av Forsvardepartementets forvaltningspraksis og utarbeide en vurdering av sporbarheten i de faglige tilrådninger som gis».

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere