Ap går forbi Høyre på ny måling

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Ap er igjen størst og regjeringspartner SV får 4,6 prosent, men «utopisk» å tro på rødgrønn seier, mener valgforsker.

23.08.13 08:31

OSLO (NTB): Ap går fram og er igjen det største partiet, mens Høyre faller kraftig på en meningsmåling utført av Respons Analyse for Aftenposten og lokalavisene.

På den riksdekkende målingen får Miljøpartiet De Grønne en oppslutning på 5,2 prosent, en oppgang på 0,1 prosent og godt over sperregrensen for utjevningsmandater på 4 prosent. Med dette som valgresultat ville partiet vært inne med åtte mandater på Stortinget.

Ap har en oppslutning på 29,4 prosent, fram 2,1 prosentpoeng. Også regjeringspartner SV går fram – 1,5 prosentpoeng til 4,6 prosent. Samtidig faller Sp 0,9 prosentpoeng til 4,8 prosent. Det ville gitt de rødgrønne til sammen 67 av 169 mandater på Stortinget.

Høyre er den store taperen i målingen og faller 3,7 prosentpoeng til 28,5 prosent. Frp går fram 1,3 prosentpoeng til en oppslutning på 13,9 prosent.

Tallene for de andre partiene: Rødt 1,3 (-0,1), Venstre 5,9 (+0,4), KrF 5,6 (-0,2) og andre 0,8 (-0,5).

Målingen er utført for Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen og Aftenposten, og tallene er sammenlignet med målingen for en uke siden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Trondheim havn)

Men Jens Stoltenberg (Ap) har ingen mulighet til å kunne fortsette som statsminister etter valget, mener flere valgforskere.

For at det skal bli en ny rødgrønn regjering må Ap, SV og Sp foreta et nesten utenkelig byks oppover på meningsmålingene, sier valgforskere til Dagbladet.

- Helt utopisk
- At den sittende regjering får flertall 9. september framstår helt utopisk, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Konklusjonen bygger han på tall fra instituttets valgforskningsprogram som ble etablert av Bernt Aardal og hans team i 1985.

Johannes Bergh sier det aldri har skjedd en så stor bevegelse i velgermassene de siste ukene av valgkampen som det som må til for at Stoltenbergs regjering skal kunne fortsette med regjeringsmakten.

I tvil om hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat

Stormet fram i 1993
I 1993 stormet Ap fram de siste ukene og endte på solide 36,9 etter å ha ligget på 28,7 prosent i juni. Forskjellen fra den gang er imidlertid at Arbeiderpartiet i år ikke er i nærheten av 34-tallet på augustmålingene.

Ifølge ISFs tall lå partiet på 29,1 prosent i august. Utviklingen for regjeringspartnerne Sp og SV er dessuten så svak at Ap neppe får den nødvendige hjelpen, mener Bergh.

Heller ikke instituttleder Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø er optimist på Stoltenbergs vegne.

- Slaget er tapt, med mindre det dukker opp en sak som skulle endre hele valgkampen, sier Buck.

- Alt er mulig, det er ikke science fiction. Men det er fremdeles ikke sannsynlig, sier valgforsker Frank Aarebrot.

VALG 2013: Følg Nettavisens liveblogg om valget her.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.