Ap kan velte kommunereformen

Aps nestleder Helga Pedersen mener en kommunereform må være basert på reell frivillighet og krever at Høyre og Frp må komme med en justert kommunereform dersom de ønsker Aps støtte.

Aps nestleder Helga Pedersen mener en kommunereform må være basert på reell frivillighet og krever at Høyre og Frp må komme med en justert kommunereform dersom de ønsker Aps støtte. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Arbeiderpartiet kommer ikke til å støtte regjeringens opplegg for tvangssammenslåing av kommuner.

Det er den utstrakte bruken av tvang som får Ap til å vende tommelen ned.

I kommunalminister Jan Tore Sanners forslag åpnes det nemlig for at kommunesammenslåinger kan skje med tvang. Ap er svært lunkne til dette.

– Vi kan ikke støtte regjeringens forslag slik det nå ser ut. Regjeringen åpner for utstrakt bruk av tvang hvis ikke kommunene konkluderer slik regjering vil. Det kan vi ikke støtte, sier Aps nestleder Helga Pedersen til Aftenposten.

Hun mener at en reform må være basert på reell frivillighet og krever at Høyre og Frp må komme med en justert kommunereform dersom de ønsker Aps støtte.

Aps holdning kan føre til at tidsplanen for kommunereformen sprekker. Målet var å kunne presentere et helt nytt kommunekart i 2017, men sentrale kilder i Høyre sier til Aftenposten at det er problematisk å sette i gang en slik omfattende reform uten å ha et bredt flertall, inkludert Ap, bak seg i Stortinget.

Høyres kommunalpolitiker Frank Jenssen sier til avisen at han har problemer med å se hvilke deler av reformen Ap egentlig er uenig i. Han sier at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av at regjeringen legger opp til utstrakt tvangsbruk.

– Vi oppfatter at Ap også ser et behov for en kommunereform, og det er bra, sier Jenssen. Han utelukker ikke at det kan være aktuelt å se på enkeltpunkter på nytt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.