*Nettavisen* Nyheter.

Ap lar iskanten ligge

Ap-leder Jonas Gahr Støre under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Oslo torsdag kveld. Anniken Huitfeldt (f.h.), AUF-leder Mani Hussaini, avtroppende Ap-partisekretær Raymond Johansen og avtroppende Ap-nestleder Helga Pedersen står ved siden av. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Arbeiderpartiets landsmøte vil ikke røre iskanten i Barentshavet nå, men vente til 2020.

17.04.15 20:57

En seier for miljøbevegelsen, mener AUF. Et tap, mener Venstre og SV.

– Det betyr at regjeringen ikke vil få flertall. Nå står Høyre og Frp alene om å ville flytte iskanten, sier AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

Venstres Ola Elvestuen synes derimot at det er oppsiktsvekkende at Ap allerede nå bestemmer seg for å la iskanten ligge. Han mener partiet i det minste burde ventet på innstillingen som legges fram for Stortinget.

– Lytter ikke
– Dette viser det at Arbeiderpartiet igjen – i sak etter sak – velger å ikke følge miljøråd. Dette handler om hvilken risiko vi skal ta i de mest sårbare områdene, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.

SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski stiller seg på samme side som Elvestuen.

– Vedtaket viser at Ap er på lag med regjeringen som ønsker å bore etter olje stadig lenger nord, heller enn å lytte til forskernes faglige anbefaling når det gjelder hvor iskanten faktisk går, sier hun.

Les også: Ap vil anerkjenne palestinsk stat
Les også: Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

– Trygge
Arbeiderpartiets landsmøte vedtok fredag en innstilling som slår fast at partiet ikke vil behandle det omstridte spørsmålet om hvor iskanten skal gå, før i 2020, som en del av den helhetlige forvaltningsplanen.

– Da skal vi treffe en beslutning basert på kunnskap, miljøfaglige råd og åpne høringer. Vi føler oss trygge på at Ap vil treffe en klok beslutning, og at det ikke blir oljeboring i sårbare områder, sier Hussaini.

I innstillingen heter det at rammene i den 23. konsesjonsrunden i Barentshavet sørøst skal bestå. Det betyr at iskanten ikke er til hinder for oljeboring.

– Dette var vår politikk i 2013, og det er vår politikk nå, sa Trond Giske da han la fram en enstemmig innstilling fredag kveld.

Les også: Er Jonas Gahr Støre en tåkefyrste?
Les også: Rødgrønt flertall i Oslo

Uenige
Så vel regjeringen som opposisjonspartiene har slått fast at det er uaktuelt å drive petroleumsvirksomhet i iskanten. Problemet er at definisjonen av iskanten er omstridt.

Også regjeringen ønsker å sikre mulighet til oljeboring i alle blokkene i den 23. konsesjonsrunden gjennom et vedtak om at iskanten skal gå går der hvor sannsynligheten for sjøis i april måned anslås til 30 prosent. Det er rett nord for alle blokkene.

Venstre og KrF mener regjeringen bør lytte til råd fra blant andre Polarinstituttet og plassere iskanten lenger sør. Et slikt grep vil gjøre oljevirksomhet uaktuelt i enkelte av blokkene som allerede er åpnet.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har varslet at det vil komme en melding til Stortinget om iskanten i løpet av våren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.