Ap-løft etter valget

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN

Arbeiderpartiet får et løft på sju av åtte målinger i oktober, mens Frp går mest tilbake.

31.10.13 19:14

Ap går fram 2,4 prosent fra gjennomsnittet av meningsmålingene i september til gjennomsnittet i oktober, viser beregninger som Poll of polls har utført.

Det gir en oppslutning på 31,9 prosent nå, mot valgresultatet på 30,8 prosent og september-gjennomsnittet som ble 29,5 prosent. Det er størst fremgang av alle partiene.

Også Høyre går fram. Gjennomsnittet i oktober ble 27,8 prosent, noe som er 1 prosentpoeng over valgresultatet og 0,7 prosentpoeng over snittet i september.

Frp mest ned
Fremskrittspartiet har hatt enkeltmålinger både på 13 og 17 prosent, med et gjennomsnitt i oktober på 14,6 prosent. Det er 1,7 prosentpoeng svakere enn oppslutningen ved stortingsvalget og 1,3 prosentpoeng svakere enn gjennomsnittet i september. Det er den største tilbakegangen av alle partiene siden valget.

For de øvrige partiene er endringene mindre. Snittet i oktober – med endringer fra stortingsvalget i parentes – ble følgende: SV 4,1 (uendret), Sp 4,7 (-0,8), KrF 5,5 (-0,1), V 5,6 (+0,4).

Grønn fremgang
Miljøpartiet De Grønne (MDG) er ikke med i gjennomsnittsberegningene hos Poll of polls. Men ifølge TV 2s beregninger har det ferske stortingspartiet et gjennomsnitt halvveis i oktober på 3,3 prosent – noe som i så fall innebærer en økt oppslutning fra valget på 0,5 prosentpoeng.

Regjeringspartiene Frp og Høyre vant 77 mandater i valget. Snittet av landsmålingene i oktober ville ifølge Poll of polls gitt 78 mandater.

De tre partiene i den rødgrønne regjeringen oppnådde 40,4 prosent i valget og 72 mandater. Snittet i oktober gir 40,7 prosent og 71 mandater.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.