RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap må plusse på for flere flyktninger

Sist oppdatert:
Regjeringen har gått med på å ta imot 500 flere kvoteflyktninger til neste år. Det er mer enn hva Arbeiderpartiet hadde budsjettert med.

Nå er Ap nødt til å plusse på 93,4 millioner kroner i sitt eget alternative budsjett for å matche de fire partiene på borgerlig side.

– Arbeiderpartiet har blitt en sinke i norsk innvandringspolitikk, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NRK.

– Det er bra at Arbeiderpartiet er ute av regjering, for da tar vi imot flere flyktninger. Og det er det all grunn til å glede seg over, tilføyer han.

Plusser på

I utgangspunktet var Ap alene blant opposisjonspartiene på Stortinget om å ikke øke antallet overføringsflyktninger i sitt alternative budsjett.

Men finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen avviser overfor NTB at Ap ikke ønsker å ta imot flere flyktninger enn de 1.500 regjeringen opprinnelig la opp til.

– Stortinget ba regjeringen om en vurdering av hvor mange flere syriske flyktninger Norge kan ta imot neste år, men fikk ikke svar. Derfor tallfestet vi ikke et forslag i vårt alternative budsjett. I stedet styrket vi bistandsbudsjettet med 600 millioner for å få råd til å ta imot flere, sier hun.

Marthinsen understreker at Arbeiderpartiet støtter forslaget om 500 flere kvoteflyktninger neste år.

– Det er et fornuftig antall, sier Ap-representanten.

Partiet følger nå opp med nye bevilgninger på 93,4 millioner kroner i eget budsjettforslag for å finansiere dette.

Feiret

Det var sent natt til fredag i forrige uke at Venstre og KrF fikk presset inn en formulering i budsjettforliket som sikrer 500 ekstra kvoteflyktninger neste år.

Kravet ble lansert av Unge Venstre og KrFU. Det ble møtt med motstand hos Fremskrittspartiet.

KrF ønsket i utgangspunktet en økning på 1.500 kvoteflyktninger, mens Venstre la 500 som et minstetall når Fremskrittspartiet skulle «betale» for sin budsjettseier med null avgiftsøkning på bensin og diesel.

500 flere betyr at Norge tar imot 2.000 kvoteflyktninger neste år. Kvoteflyktninger er de som FN mener trenger permanent opphold i et annet land etter å ha flyktet fra hjemlandet. De trenger altså ikke å gå veien om å søke asyl.

I år tar Norge imot vel 1.600 flyktninger fra flere land. Omkring 1.000 av dem kommer fra borgerkrigsherjede Syria. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere