RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap mister makten etter 92 år på Gjøvik

Svein Håvar Korshavn (H) og Torvild Sveen (Sp) er blitt enige om å styre Gjøvik sammen.
Svein Håvar Korshavn (H) og Torvild Sveen (Sp) er blitt enige om å styre Gjøvik sammen. Foto: Arkivbilde Henning Gulbrandsen/skjermdump (Oppland Arbeiderblad)
Sist oppdatert:
Borgerlig flertall med støtte fra MDG, til tross for at Ap fikk 42 prosent.

Gjøvik FrP, Gjøvik Høyre, Gjøvik MDG, Gjøvik KRF, Gjøvik Pensjonistparti, Gjøvik SP og Gjøvik Venstre inngår samarbeid, skriver Oppland Arbeiderblad.

Varaordfører til Høyre

Det er inngått en felles politisk plattform for samarbeidspartiene. Den politiske plattformen partiene er blitt enige om består av 20 punkter, som Torvild Sveen la fram på pressekonferansen onsdag.

Samarbeidspartene har også fordelt roller og verv.

- Senterpartiet skal ha ordføreren, Høyre varaordføreren, sier påtroppende ordfører Torvild Sveen.

Enighet i går kveld

Når startet grunnlaget for samarbeidet?

- Det som står i avtalen kom til og ble enighet om i går kveld, sier Torvild Sveen.

Hvem tok initiativet til møtet?

- Det var Høyre som tok initiativ til møtet, svarer Sveen.

- Vi har vært opptatt av at det er viktig å få til et politisk skifte i Gjøvik, sier Korshavn på spørsmål om hvorfor han har overlatt ordførervervet til Senterpartiet.

Høyre var ikke helt fornøyd med valget, som var det nest beste i Gjøvik, men Korshavn sier han er svært fornøyd med samarbeidssamtalene som har båret frukter.

- Jeg skal ikke si så mye om hvilke tilbud jeg har fått, men jeg kan si at det som ligger her er et resultat av en samlet og en styrket sentrumspolitikk som nå vil bli fulgt i Gjøvik, sier Sveen.

- Majoriteten i samarbeidet er sentrumspartiene i Gjøvik, påpeker Sveen.

Iddberg overrasket

Vi har forsøkt å få en kommentar fra en talsperson i Høyre, men de ønsket ikke å komme med kommentar før pressekonferansen.

Ifølge NRK Hedmark og Oppland er det Senterpartiet som får ordføreren i Gjøvik.

Bjørn Iddberg var også forberedt på å gi fra seg ordførervervet til Senterpartiet.

– Dette er for meg svært overraskende. Jeg fikk vite dette i dag tidlig, og hadde trodd at vi skulle komme til enighet. Vi var til og med innstilt på å gi Sp ordføreren, sier Bjørn Iddberg til NRK Hedmark og Oppland.

Gjøvik Arbeiderparti har styrt byen i 92 år, og nå ser det altså ut til at de mister makten. Ap fikk 42 prosent i kommunevalget.

Senterpartiet ble valgvinner i Gjøvik med 5,1 prosent framgang fra forrige valg. Det var dermed knyttet stor spenning til om Sp ville velge samarbeid på borgerlig eller sosialistisk side.

Gratulerer Sveen

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum har tatt turen over Mjøsa for å gratulere Torvild Sveen som ordfører i Gjøvik.

- Hva sier du til at Torvild har valgt borgerlig samarbeid?

- Slik jeg har forstått det har han blant annet fått gjennomslag for å holde skoler og eldreomsorg nært folk og der de bor, sier Slagsvold Vedum til OA.

- I tillegg til at du er skarp, men du er også en jovial fyr så jeg er sikker på at du blir en god ordfører, sa Slagsvold Vedum til Sveen.

- Bevis på at de kan velge høyresiden

Valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø, mener det som skjer på Gjøvik nettopp bekrefter det MDG har sagt.

- Dette styrker historien om at MDG er blokkuavhengig og kan samarbeide i begge retninger. Det er det første eksempelet på at de kan samarbeide med høyresiden, sier Willumsen til Nettavisen.

Willumsen tror borgerlig side mange steder er klare for å samarbeide bredt for å ta makten.

- Det er en del kommuner igjen der Arbeiderpartiet har styrt veldig lenge, der opposisjonen har følt seg parkert og er villige til å gå inn i veldig brede koalisjoner for å få styre de også. Vi har jo ofte koalisjoner på lokalplan som vi ikke kunne sett for oss på riksplan, sier han.

- Ikke overraskende

- Er du overrasket over at MDG velger høyresiden?

- Det er ikke overraskende med tanke på det MDG har sagt. De har jo sagt at de er blokkuavhengige, så sånn sett bør det ikke være overraskende. Men mange har tvilt på det, sier Willumsen.

At MDG også vil samarbeide med Frp, noe de på riksplan har vært kritiske til, tror han kan handle om flere ting enn partipolitikk.

- På Gjøvik synes de tydeligvis det er greit å samarbeide med Frp. Det kan handle om personkjemi, og det kan også handle om ansvarlighet og hva de har vist i lokalpolitikken, sier professoren.

Les flere saker hos OA.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere