*Nettavisen* Nyheter.

Ap ønsker CO2-rensing

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

I forslaget til partiprogram går Arbeiderpartiet inn for at framtidige gasskraftverk skal bygges med full CO2-håndtering.

02.02.05 13:06

Mens Arbeiderpartiet tidligere åpnet for forurensende gasskraftverk i Norge, peker det nye forslaget til nytt partiprogram i en annen retning. Forslaget behandles i landsstyret torsdag.

- Det som er nytt er at vi aldri før har kommet så langt i å være konkrete på hvordan et CO2-fritt gasskraftverk kan realiseres, sier Trond Giske til NRK.

Dette er formuleringen i programforslaget:

«Arbeiderpartiet vil gjennom økonomiske virkemidler og satsing på ny teknologi legge til rette for at framtidig utbygging av gasskraft baserer seg på CO2-håndtering.»

Mindretallet i partiets programutvalget, Gry Larsen og Anniken Huitfeldt, ønsket en sterkere formulering om at gasskraftverk i Norge må ha CO2-håndtering.

- Gledelig
Norges Naturvernforbund tar likevel programforslagettil inntekt for nye takter i Arbeiderpartiets miljøpolitikk:

- Det er gledelig at Ap ikke vil bygge flere forurensende gasskraftverk, sier Lars Haltbrekken, nestleder i Norges Naturvernforbund, i en pressemelding. Han mener imidlertid at partiet også bør kreve full rensning av de gasskraftverkene som allerede har fått tillatelse, og som fortsatt ikke er realisert.

I programforslaget heter det videre at Arbeiderpartiet vil legge til rette for CO2-håndtering også ved de steder hvor konsesjon for utbygging av gasskraftverk allerede er gitt.

CO2 på norsk sokkel
Det pekes på norsk sokkel som et mulig deponeringssted for store mengder av CO2. Arbeiderpartiet vil vurdere økonomiske insitament når CO2 brukes som trykkstøtte for mer oljeproduksjon og ønsker at det skapes et marked for CO2 for å redusere utslipp. Videre heter det at partiet ønsker økt bruk av naturgass innenlands og vil bidra til utbygging av infrastruktur for gasstransport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.