*Nettavisen* Nyheter.

Ap-strateg: Norge bør få flere kommuner

Ap-strateg Norvald Mo går inn for flere kommuner og regioner i Norge. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien (Oslo Idrettskrets)

Regjeringen og samarbeidspartiene vil redusere antall kommuner kraftig. Ap-strateg Norvald Mo vil gå motsatt vei.

10.11.14 06:29

Mo mener det bør være like mange som, eller flere kommuner enn i dag, og at disse bør ta seg av velferd og andre tjenester som er nært på innbyggerne. Han mener et kommunenivå som ligger tettere på kommunehverdagen, vil løse de utfordringene kommunesektoren har i dag, skriver Klassekampen.

Han vil videre erstatte landets 19 fylker med et femtitall regioner.

De nye og mange flere regionene bør ha spesialiserte funksjoner og planarbeid, mener han. Mo mener også at staten bør ha færre oppgaver enn i dag og styre gjennom rammetilskudd, ikke øremerking.

- De kan ta seg av oppgaver som er for store for kommunene, men likevel stå nærmere folks hverdag enn store regioner vil gjøre, sier han.

Regjeringen og samarbeidspartiene er enige om å gjennomføre en omfattende kommunereform der målet er å redusere antall kommuner kraftig. Stortingsflertallet mener at man derfor må se på regionnivået – fylkene. Mens Høyre og Frp egentlig ønsker å legge ned hele fylkesnivået, vil de andre partiene beholde dette nivået.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) får 17. november en utredning om hvordan regionnivået kan se ut i framtiden, og hvilke oppgaver dette nivået kan ha.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag