RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap støtter mistillitsforslag mot Anundsen

Anundsen sier at han tar det hele med ro. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anundsen sier at han tar det hele med ro. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok onsdag å stemme for et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i forbindelse med hans håndtering av asylbarnsaken.

De færreste tror at de to støttepartiene vil bidra til å felle Anundsen og skape regjeringskrise. Samtidig vil det være krevende å forklare hvorfor de beskytter en statsråd som de så heftig har kritisert gjennom lang tid.

– Vi har ikke konkludert. Det er fortsatt enkelte spørsmål som er ubesvart, sa Venstres Abid Raja etter partiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

Få minutter senere kunngjorde KrFs Hans Fredrik Grøvan det samme på vegne av sitt parti. Ingen av dem ville si noe om hva som konkret må avklares før spørsmålet om Anundsen har tillit eller ikke, kan besvares.

LES OGSÅ: KrF antyder politisk spill bak mistillit mot Anundsen

- Feilinformert Stortinget

Bak mistillitsforslaget står SVs Bård Vegar Solhjell. Forslaget har støtte fra Senterpartiet, og nå også fra Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Solhjell ber om mistillit mot Anundsen

– Vi har ikke tillit til justisministeren, sa partileder Jonas Gahr Støre da han møtte pressen etter Arbeiderpartiets gruppemøte onsdag.

Det er første gang siden 1982 at Arbeiderpartiet går inn for mistillit mot en statsråd.

– Vi har å gjøre med en statsråd som har feilinformert flere ganger, som har holdt tilbake informasjon og ikke har villet gi Stortinget den informasjonen det har bedt om, sier Jette Christensen som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for Arbeiderpartiet.

Frp: Ikke grunnlag for mistillit

- Det er ikke grunnlag for mistillit mot justisministeren, sier Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik. Han regner med at Venstre og KrF faller ned på samme konklusjon.

– Justisministeren har skjøttet ansvaret sitt overfor Stortinget på en god måte. Han gjør en fremragende jobb og har vært ryddig i håndteringen av saken om asylbarna, sier Nesvik.

– Slik denne saken nå framstår, er det et rent politisk spill fra opposisjonens side. De gjør saken til en politisk sak, ikke en kontrollsak. Det er svært beklagelig, sier Frp-toppen.

– To saker

Støre og Christensen understreker at Arbeiderpartiet alene har vurdert det konstitusjonelle i saken. Spørsmålet om utsendte asylbarn bør få sine saker behandlet på nytt, var ikke en del av vurderingen.

Det finner Venstres Abid Raja forunderlig.

– Hvis Ap uttrykker mistillit, må jo partiet også mene at det kan ha skjedd feil som har rammet enkeltmennesker og ført til at unger kan ha blitt sendt ut av landet uriktig, sier han.

Etter det NTB får opplyst er regjeringspartiene i dialog med Venstre og KrF om disse barna. Ifølge Aftenposten har Anundsen utarbeidet en oppskrift for hvordan returnerte asylbarn kan få gjenopptatt sine saker.

Tidligere onsdag sa justisministeren følgende om behandlingen av mistillitsforslaget:

– Jeg forholder meg avslappet og balansert til Stortingets behandling av disse spørsmålene. Jeg vet hva som er fakta, så får vi se hva som blir politikken ut av det, sier Anundsen.

– Holdes atskilt

KrFs Hans Fredrik Grøvan avviser at en løsning for utsendte asylbarn vil kunne påvirke behandlingen av mistillitsforslaget.

– Vi har kun vurdert det konstitusjonelle og ikke skjelt til andre sider ved denne saken.

Ikke alle ser det som Grøvan:

– Hvis Anundsen er villig til å se på sakene på nytt, så vil han jo rette opp inntrykket ved å rette opp sine feil. Da er det ikke noen grunn til mistillit, sier en kilde i et av de to sentrumspartiene til NTB.

LES OGSÅ: Frp-representant: Mistillit mot Anundsen utløser oljeboring i Lofoten

Venstre og KrF sier de vil treffe en avgjørelse i saken innen avgivelsesfristen i kontroll- og konstitusjonskomiteen førstkommende tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere