*Nettavisen* Nyheter.

Ap vil ta fem grep for skolen

Påtroppende Ap-nestleeder Trond Giske sier ingen skal gå ut av skolen uten å kunne lese, skrive og regne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Helhetlig skoledag, økt lærertetthet og en lese-, skrive- og regnegaranti er blant grepene Arbeiderpartiet vil ta for å bedre skolen.

17.04.15 21:04

– Ingen skal gå ut av 2. klasse uten disse ferdighetene, sa påtroppende nestleder Trond Giske da innstillingen om skole ble vedtatt på Ap-landsmøtet fredag.

I tillegg vil partiet styrke skolehelsetjenesten og gi yrkesfagene et løft.

– Barnehagen og skolen er blant våre viktigste verktøy for sosial utjevning, heter det i innstillingen.

Som ledd i å bedre folkehelsen vil Ap også innføre gratis skolemåltid.

Derimot går partiet imot forslaget til ny privatskolelov som regjeringen har lagt fram. Loven åpner for private videregående yrkesfagskoler og spesialiserte «profilskoler».

Varsler linjeskift i landbrukspolitikken
Arbeiderpartiet vil også gå bort fra at staten kan tre et landbruksoppgjør ned over hodet på bøndene. I stedet vil partiet krympe lønnsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper.

– Dette er et linjeskift i landbrukspolitikken, sier landbrukspolitisk talsperson i Ap Knut Storberget til NTB.

– Det skal ikke lenger være automatikk i at statens tilbud skal legges til grunn dersom det blir brudd i landbruksoppgjøret, sier han.

I uttalelsen om landbruk som ble vedtatt på Arbeiderpartiet landsmøte fredag kveld, slås det fast at Ap ikke vil fjerne konsesjonsloven, slik regjeringspartiene Høyre og Frp har lagt opp til. Også et flertall av kommunene er imot å oppheve boplikten.

Derimot heter det at det årlige landbruksoppgjøret må sikre at mest mulig matjord tas i bruk. For å sikre rekruttering til næringen, må oppgjøret også bidra til å tette inntektsgapet mot andre sammenlignbare grupper.

– Vi er i ferd med å nærme oss en grense når det gjelder stordrift. Vi må sørge for at det også vil lønne seg for småbønder å drive, sier Storberget.

I uttalelsen heter det blant annet at selvforsyningsgraden må opp, og at mer mat på lages på norske ressurser.

– Nedgangen i kornarealet gir grunn til bekymring, og for å stoppe denne utviklingen må lønnsomheten i kornproduksjonen bedres. Pris, grøftetilskudd, prisnedskriving og øvrige tilskudd er viktige elementer for å bidra til dette, heter det. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag