*Nettavisen* Nyheter.

Apelthun Sæle overkjørt av Jern-Erna

Heltidsstudenten som slipper å ta opp studielån.

KrFs Anita Apelthun Sæle var svært fornøyd etter å ha halt i land en avtale med Frp om kommuneøkonomien. Men KrF-politikeren gledet seg for tidlig.

15.06.05 15:56

KrFs medlem av kommunalkomiteen, Anita Apelthun Sæle, fikk fullmakt til å forhandle fram en avtale med Frp om kommuneøkonomien. Da avtalen var i boks, og bare detaljer gjenstod, gikk plutselig alt på tverke.

Regjeringen, med kommunalminister Erna Solberg og finansminister Per-Kristian Foss i spissen, satte foten ned og avviste hele avtalen.

Dette slo ned som en bombe overfor forhandlerne i Stortinget.

- Alle ganger vi har forhandlet om store saker i kommunalkomiteen har vi hatt en meget fin dialog, og kommet fram til resultater. Men denne gang var det noen som stakk kjepper i hjulene helt på tampen, sier Frps Per Sandberg, som er nestleder i kommunalkomiteen.

Ydmykende
TV 2 Nettavisen får bekreftet at også regjeringspartienes forhandlingsdelegasjon trodde avtalen var i boks, og at det bare gjenstod detaljer da regjeringen grep inn og stoppet den.

Sandberg orienterte forrige tirsdag Frps gruppestyre om at alt lå til rette for en ny avtale med regjeringspartiene om kommuneøkonomien.

- Jeg måtte gå tilbake og fortelle at det ikke ble noen avtale likevel, og følte meg ganske ydmyket, sier Sandberg.

Ført bak lyset
Saksordfører KrFs Apelthun Sæle er blant flere politikere på Stortinget som føler seg ført bak lyset av regjeringen i denne saken, skriver Bergens Tidende.

Apelthun Sæle sier til TV 2 Nettavisen at hun ikke ønsker å uttale seg om forhandlingene, men hun benekter ikke at avtalen var så godt som klar da kommunalministeren sa nei.

Solberg foreslo i kommuneproposisjonen å øke de frie inntektene til kommunene med mellom 1,3 og 2,3 milliarder kroner. Etter to ukers forhandlinger sa Frp ja til en avtale som innebar at de frie inntektene ble satt til mellom 2,3 og 3,3 milliarder kroner.

- Jeg fikk ingen forståelse av at rammen var et problem, sier Sandberg.

Nå får Frp i stedet støtte fra Ap og SV til å øke kommunenes frie midler med 3,8 milliarderkroner. Dermed koster sammenbruddet i forhandlingene regjeringen 2, 5 milliarder kroner ekstra.

Benekter avtale
I ettertid påstår de parlamentariske lederne for regjeringspartiene at det aldri forelå noen avtale.

- Det er feil. Det er rett og slett slik at det har vært normale forhandlinger, og at regjeringspartiene ikke kunne imøtekomme Frps krav, sier Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen.

Både Nilsen og KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs bekrefter at sammenbruddet skjedde i samråd med regjeringen.

- Er det Erna Solberg som har satt foten ned?

- Den ansvarlige ministeren må alltid forankre sine utspill i regjeringen, sier Steensnæs.

I morgen kommer partifellen Anita Apelthun Sæle med sin versjon når kommuneøkonomien blir behandlet i Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.