*Nettavisen* Nyheter.

Åpner for gruppesøksmål

Selskaper som lurer kundene sine risikerer å få gruppesøksmål på nakken.

Det er en lovendring i den nye tvisteloven som gjør at flere med identisk sak nå kan slå seg samme mot en felles motpart. Dermed kan kunder som blir lurt for småbeløp av for eksempel useriøse postordrefirmaer gå samme og anlegge sak for å få pengene tilbake. Forbrukerrådet er positiv til den nye muligheten for gruppesøksmål.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi tror det vil skjerpe næringslivet. Blir du avkrevd en femtilapp i et urettmessig gebyr av banken din, blir du irritert. Hvis banken vet at tusenvis av kunder har mulighet for å spleise på en sak for å få pengene tilbake, vil tenke nøyere gjennom før de tar slike sjanser, sier direktør Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet i en melding.

Mange velger å la saken ligge
Han legger til at de ikke er fremmed for å føre gruppesøksmål på vegne av forbrukere. Men slike gruppesøksmål er bare en av flere endringer som gjør det enklere å få rett som forbruker. Ifølge Forbrukerrådet blir det langt lettere å vinne fram med krav overfor useriøse aktører.

- I dag er det mange forbrukere som har retten på sin side, men som likevel velger å la sakene ligge, rett og slett fordi fallhøyden ved å bringe saker inn for retten er for stor. Dette blir det nå en endring på, sier Lund-Isaksen.

Kan føre egne saker
Han viser til at innføringen av småkravsprosess og rettsmekling gjør det mulig for folk flest å vinne frem i forbrukertvister uten å risikere å ruinere seg på dyre advokater og andre saksomkostninger.

- Den nye tvisteloven åpner for at vanlige folk skal kunne føre sine egne saker, uten bruk av dyre advokater, sier forbrukerdirektøren, men legger tili at dette vil stille nye krav til dommerne som i større grad skal delta aktivt.

Rettsmekling er en annen nyordning som har som formål å forsøk å finne en løsning mellom partene, slik at man slipper å havne i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.