RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeiderpartiet størst blant innvandrere i Oslo


Tone T. Dahl og Raymond Johansen er Arbeiderpartiets frontfigurer i Oslo
Tone T. Dahl og Raymond Johansen er Arbeiderpartiets frontfigurer i Oslo Foto: Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiet hadde vært hovedstadens største parti om alle med innvandrerbakgrunn hadde stemt ved forrige lokalvalg. Men økningen ville likevel ikke vært nok til et byrådsskifte, viser ferske SSB-tall.

Dersom alle Oslo-borgere med innvandrerbakgrunn hadde stemt ved lokalvalget i 2011, hadde Ap fått 1,8 prosentpoeng mer i oppslutning enn det de faktisk fikk, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå. Ap kunne i så fall gått forbi Høyre som det største partiet i hovedstaden, skriver NRK.

Høyre hadde gått tilbake med cirka 1,5 prosentpoeng, og Frp ville gått tilbake med cirka 0,4 prosentpoeng.

Likevel er det ingen grunn for Ap-velgere til å få for høye forhåpninger til innvandrernes politiske innsats ved kommende valg.

– Endringen hadde vært relativt liten og ville ikke ført til at vi ville fått et annet byråd i Oslo, sier senior statistikkrådgiver hos SSB, Øyvin Kleven.

Valgdeltakelsen blant personer med innvandrerbakgrunn er lavere enn i den øvrige befolkningen i Norge. Ved årets kommune- og fylkestingsvalg har 7,7 prosent av de stemmeberettigede innvandrerbakgrunn. I 2011 lå innvandrerandelen på 5,5 prosent.

I år er det for første gang over fire millioner personer med stemmerett i et valg i Norge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere