Arnstad stanset kvinneflertall

Da Senterpartiets Marit Arnstad uventet takket nei til å bli statsråd røk verdensrekorden til Jens Stoltenberg.

17.10.05 18:40

Dersom Arnstad hadde takket ja til å bli olje- og energiminister, ville det blitt ti kvinner og ni menn i regjeringen.

Det har aldri før vært et flertall av kvinnelige statsråder i noen regjering i noe land. Stoltenberg lå dermed an til å danne en historisk kvinneregjering.

Arnstad har tidligere uttalt seg på en måte som har skapt forventinger om at hun ønsket en statsrådpost, og har vært selvskreven i absolutt alle spekulasjoner om regjeringskabalen.

Enoksen erstatter
Sp-politikeren har etter det TV 2 Nettavisen forstår vært i tenkeboksen i flere uker, og bestemte seg for å takke nei for en drøy uke siden. Åslaug Haga måtte derfor finne en erstatter til jobben som olje- og energiminister, og endte som kjent opp med en mann - tidligere partileder Odd Roger Enoksen.

- Jeg hadde et ønske og et håp om et flertall av kvinner i regjeringen, og legger ikke skjul på at jeg er skuffet over det, uttalte Aps nye likestillingsminister Karita Bekkemellem til TV 2 Nettavisen etter at statsrådslisten var offentliggjort.

Arnstad er ikke tilgjengelig for kommentar.

Forventet halvparten kvinner
Men Senterpartiet stiller med to kvinner i den rødgrønne regjeringen - det vil si halvparten av sine statsråder.

Det gjør ikke Arbeiderpartiet. Til tross for at Aps siste landsmøte vedtok at det skal være lik kjønnsfordeling i alle partiets organer, valgte Jens Stoltenberg seks menn og fire kvinner fra Ap. Regjeringen er imidlertid ikke et organ, og Stoltenberg er dermed ikke formelt forpliktet til å velge halvparten kvinner, men hans egen likestillingsminister hadde på forhånd ventet at han gjorde det.

Jens vraket flere kvinner
- Selvfølgelig. Når vi har gjort et så sterkt landsmøtevedtak, så forplikter det. Vi må følge opp vedtaket med 50 prosent kvinner i regjeringen. Tiden for det er overmoden. Det finnes mange dyktige kvinner å ta av, uttalte hun til TV 2 Nettavisen, og anbefalte Stoltenberg å velge fem kvinner.

- Ja, hvis det blir ti statsråder bør vi ha fem damer.

Blant de Ap-kvinnene Stoltenberg vraket er de tidligere statsrådene Grete Faremo og Hanne Harlem. Vestfolds fylkesordfører Anne Rygh Pedersen stod også på Aps liste over mulig statsråder, men ble strøket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.