Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asylavtalen vekker jubel i Frp

Fremskrittspartiet mener den nye asylavtalen med Venstre og KrF gjør regelverket strengere. Her fra onsdagens pressekonferanse i Nydalen.
Fremskrittspartiet mener den nye asylavtalen med Venstre og KrF gjør regelverket strengere. Her fra onsdagens pressekonferanse i Nydalen. Foto: Audun Braastad
Sist oppdatert:

«En veldig god deal», sier Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari om asylavtalen med KrF og Venstre. Han slår fast at barnefamilier også framover vil bli returnert etter mange år i Norge.

– Mot å vurdere sakene til et ubetydelig antall asylsøkere på nytt, har vi fått gjennomslag for betydelige innstramminger, sier Frps innvandringspolitiske talsmann til NTB.

Han har ikke tenkt å beklage overfor familier som eventuelt får sine saker omgjort og vender tilbake til Norge.

– Overhodet ikke. De ble sendt ut etter alle lover og regler. Det er jo ikke sikkert vi finner igjen alle en gang. De er jo spredt for alle vinder, sier Keshvari.

Les også: Flyktninger får forbud mot å reise hjem på ferie - Sandberg fornøyd

– Ikke urimelig krav
Inntil onsdag holdt Fremskrittspartiet steilt fast ved at utsendte barnefamilier ikke skulle få sakene sine vurdert på nytt. Nå har pipen fått en annen lyd.

– Det var ikke et urimelig krav fra KrF og Venstre. Problemet var at de stilte ultimatum og opptrådte helt rabiat. Hadde de fremmet en sak på vanlig måte, hadde vi nok blitt enige for lenge siden, sier Keshvari.

Han er spesielt godt fornøyd med punktet om at utlendingsmyndighetene skal foreta en ny vurdering av flyktningers beskyttelsesbehov før de får permanent opphold i Norge.

– Her snakker vi om mulige returer av flere tusen mennesker, også barnefamilier, sier Keshvari.

Overrasket
Onsdag fikk Venstre og KrF omsider gjennomslag for kravet om å sikre en ny vurdering av sakene til lengeværende asylbarn som ble sendt ut etter 1. juli i fjor.

Men KrF-leder Knut Arild Hareide var åpen om kostnadene ved avtalen under pressekonferansen i Justisdepartementet.

– Vi er glad for deler av avtalen, mens enkelte andre deler er noe vi aksepterer ut fra en helhet, sa Hareide.

Frp-nestleder Per Sandberg er overrasket over hvor langt KrF og Venstre var villige til å gå.

– Det er klart at hadde forskriften kommet på plass tidligere, hadde alt dette bråket vært unngått. Når det ikke skjedde, mener jeg det er legitimt å ta en omkamp på det vi kom til kort på i Nydalen og på Sundvollen, sier han til Adresseavisen.

Bekymret
På spørsmål om Fremskrittspartiet egentlig er vinneren i asylfeiden med Venstre og KrF, svarer seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS slik:

– Frp er iallfall ikke en taper. Med denne avtalen er det en midlertidighet i alle saker der mennesker får beskyttelse i Norge framover, sier han.

Også i dag skal beskyttelsesbehovet vurderes dersom forholdene i hjemlandet endrer seg, men at det settes av midler til å håndheve dette strengere, er en innstramming, mener han.

– Dette åpner for at barnefamilier fra for eksempel Syria blir sendt tilbake etter fem år i Norge dersom beskyttelsesbehovet endrer seg.

Også Georg Schjerven Hansen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger er kritisk til avtalen, ikke minst punktet om å redusere fristen for å søke familiegjenforening fra ett år til seks måneder. Han stiller spørsmål ved om KrF og Venstre har forstått det de har signert på.

– Dette vil utvilsomt ramme mange flere barn enn det hjelper, sier han til Dagbladet. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!