RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avlyser lønnsfesten

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
Sist oppdatert:
Mediene melder om tidenes lønnsfest. Men mannen som skal forhandle på vegne av flere tusen LO-medlemmer avlyser festen.

Mediene skaper urealistiske forventninger til lønnsoppgjøret mener Morten Øye, leder i LO Stat. Han vil dempe forventningene om lønnsfest til våren.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag gikk tallknuserne i SSB ut og spådde en formidabel lønnsfest i de neste årene.

Over fem prosent
- Det sterke presset i arbeidsmarkedet sammen med gjennomgående meget god lønnsomhet i næringslivet, bidrar til at vi tror lønnsveksten kommer klart opp i tiden framover, sa sjeføkonom Ådne Cappelen i SSB til NA24.

Dagbladet skrev at lønnsoppgjøret blir starten på det beste året for norske lønnstakere på mange år, med en lønnsvekst på hele 5,3 prosent. Men Morten Øye har ingen planer om å dele ut «invitasjoner» til lønnsfest under vårens tariffoppgjør.

Ikke fem prosent
– Slik som det ser ut i riksavisene vil vanlige lønnsmottagere få fem prosent i tillegg. Avisene lager regnestykker og skaper forventninger om at alle skal få 18.000 kroner. Dette blir håpløst. Hadde journalistene ringt til meg, kunne jeg gitt dem et lite kurs i tarifforhandlinger, sier Øye til fagbladet Aktuell.

Han viser blant annet til at det er et stort såkalt overheng fra i fjor, som sier noe om forskjellen mellom gjennomsnittsinntekten i et kalenderår og lønnsnivået ved slutten av året.

Halvparten spist opp
– Ta for eksempel staten. Der er det et stort overheng fra i fjor. La oss si at rammen blir fem prosent, slik avisene opererer med. I staten kan da allerede halvparten være spist opp av overhenget, sier han.

Men på tross av at han ikke vil dele ut invitasjoner til lønnsfesten, er det et godt utgangspunkt for reallønnsvekst i Norge nå. Det beste på mange år, og ingen risikerer å få nullvekst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere