RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avviser sentrumsregjering

Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Sponheim sier at det er uaktuelt for Venstre å gå sammen med KrF og Sp i en sentrumsregjering etter valget.

Han er dermed klar på at Venstre ikke vil gjøre som ved forrige stortingsvalg. Da gikk sentrumspartiene til valg med ett regjeringsalternativ. Men da valgresultatet ble klart, fant Venstre sammen med Høyre og KrF.

Lars Sponheim åpnet før valget i 2001 for et regjeringssamarbeid med Høyre. Nå gjør han det klart at det ikke er aktuelt for Venstre å gjøre en lignende kuvending.

Selv ser han for seg tre regjeringsalternativer.

1. Dagens sentrumsregjering fortsetter.

2. Venstre-siden får flertall.

3. Ap-leder Jens Stoltenberg er villig til å danne en ren Ap-regjering som blir en mindretallsregjering.

- Jens har en plan B
KrF-leder Dagfinn Høybråten har tidligere avvist at KrF har en plan B når det gjelder de borgerlige partienes statsministerkandidat. Problemet til KrF er at Frp-formann Carl I. Hagen har sagt at han ikke vil støtte en borgerlig regjering med Bondevik som statsminister.

Sponheim støtter, ikke overraskende, Høybråtens uttalelser, og lanserer sin egen teori.

- Den eneste som har en plan B ved dette valget, er Stoltenberg. Han kan komme til å danne en ren Ap-regjering, sier han

- Men Stoltenberg har tidligere vært veldig klar på at han ikke vil sitte i en mindretallsregjering?

- Ja, men det kan være at forhandlingene mellom partiene ryker, eller at Sp gjør et så dårlig valg at de ikke vil sitte i regjering, sier Sponheim som mener at SV, Sp og Ap da allerede laget en politisk plattform som kan bane veien for en ren Ap-regjering.

- Må bære eller briste
Alle Sponheims spekulasjoner avhenger selvfølgelig av at Venstre ikke faller ut av Stortinget. Og Sponheim er veldig takknemlig over statsminister Kjell Magne Bondeviks håndstrekning. Etter Venstres sjokkmåling, da partiet gikk tilbake hele to prosentpoeng til 1,6 prosent, ba Bondevik Venstre-velgerne om å komme på banen .

- Det er veldig hyggelig, og virker veldig oppmuntrende. Det er viktig for meg at vi får den oppmuntringen fra våre samarbeidspartnere, smiler Sponheim.

Og han fortsetter å rose statsministeren.

- Bondevik har et stort hjerte for Venstre i tillegg til sitt eget parti. Han sier at han har mye av det samme tvisynet som Venstre i seg. Det ligger i Venstre-velgerens natur å være tvisynt. En typisk Venstre-velger vet ikke hva han skal stemme når han går inn i valglokalet, han stemmer Venstre, og glemmer det på vei ut, spøker Sponheim.

Under spøken ligger bevisstheten om at det er «vinn eller forsvinn» for partiet de neste ukene før valget.

- Venstres velgere pleier å sitte på gjerdet. Derfor skal vi ha tak i 70 prosent av våre velgere de neste tre ukene, og 50 prosent de tre siste dagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere