Bakerrøre i Bergens-politikken

Foto: Henrik Færevåg

Frp-byråden i Bergen vil stenge en etablert bakerforretning for det som blir betegnet som byråkratiske bagateller. Frp-ordføreren var tidligere denne bakerens konkurrent.

13.02.09 15:45

(iBergen.no) - Dette føler jeg nok er noe av det mer stivbente jeg har sett av byråkrastisk behandling, ja, sier Sissel Aasebø ved NEAS i Bergen. Det er NEAS som har utarbeidet søknaden for butikken Godt Brød om bruksendring for å å kunne drive med servering i tillegg til salg av bakervarer i Vetrlidsalmenning 19.

- Har tatt seg til rette
Frp-byråd for byggesak og bydeler, Øistein Christoffersen, mener at Godt Brød ved eieren Øystein Løvli, har tatt seg til rette og at søknaden ikke var god nok.

- NEAS er et velrenommert firma, holdt ikke arbeidet deres mål?

- Det er en tabloid måte å si det på som jeg ikke vil være med på. Søknaden var ikke tilstrekkelig godt nok utarbeidet til at det kunne godkjennes.

- Hva manglet?

- Den brøt med den gjeldende reguleringsplan på en rekke punkter.

- Hva må de rette på for å få den igjennom?

- Det er ikke opp til kommunen å få søknaden deres igjennom. Det er ikke vi som har prosjekteringsansvar. Det må de gjøre selv.

Konkurrentene
Det som gjør hele saken mer pikant er at Godt Brød har to store konkurrenter i Bergen. Den ene er Solbrød og den andre er Baker Brun der Bergens nåværende ordfører, Gunnar Bakke, også han fra Frp, var administrerende direktør inntil han ble ordfører i 2007.

Vetrlidsalmenningen er like ved Fløybanen, og altså på «gullruten» turistene følger fra Skoltegrunnskaien til Fløyen på sin begeistrede vandring gjennom miraklet mellom fjellene. Fra før har Baker Brun to butikker i dette området. Segmentet håndverksbakere, omsetter i Bergen for 50-100 millioner kroner i året. Av disse har Godt Brød 15-20 millioner. Baker Brun antakelig det dobbelte.

- Har ordfører Gunnar Bakke vært inne i saksbehandlingen?

- Jeg reagerer sterkt på en slik fremstilling. Dette er en helt vanlig byggesak der søkeren etter vår mening har tatt seg til rette og satt i gang uten bruksendring, uten igangsettelsestillatelse og uten ferdigattest.

- Har du noen gang snakket med ordføreren om denne saken?

- Nei, aldri.

- Finn det ut selv
- Vi har prøvd å få veiledning i forhold til hvilke løsninger kommunen ser for seg med hensyn til universell utforming. Til det er svaret at vi selv må finne ut av dette, sier Sissel Aasebø. Det virker litt rart når det er gitt tillatelse til bruksendring, innvendig ombygging og utskifting av hoveddør. Det som gjenstår er det som har med universell utforming å gjøre. Altså det som har med atkomst for bevegelseshemmede å gjøre. Vi føler det er bagateller som gjenstår, sier Sissel Aasebø.

- Har brukt 300.000 kroner
- Det var vel ikke dette en ventet når Frp endelig kom til makten i Bergen?

- Nei, det kan du si, smiler Sissel Åsebø.

- Vi har brukt over 300.000 på prosjektering allerede i denne saken. Byggevarene står på lager. Vi ønsker bare å vite hva vi må gjøre for å kunne sette i gang, sier Øystein Løvli og legger til:

- I stedet blir jeg bedt om å stenge butikken.

Ordfører Gunnar Bakke har ikke svart på iBergen.nos gjentatte henvendelser eller sms i dag.

Les flere nyheter på iBergen. no:Kommer til Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.