Gå til sidens hovedinnhold

Baksmell for Frp

Hva er egentlig Frps holdning til sløsing med skattebetalernes penger?

(NA24-KOMMENTAR): Skatt ser ut til å ha blitt hovedtema i en valgkamp som egentlig skulle dreie seg om lokale saker. Grunnen er at det er blitt pustet nytt liv i en rekke ulmende saker. At det skjer rett før valget er neppe tilfeldig.

Først fikk Høyre Per Ditlev-Simonsens sveitserpenger i fanget. Så kom det frem at regjeringspartiene er dypt uenige om beskatningen av norske rederier. Og før helgen ble det kjent at Oslo ligningskontor mener Fremskrittspartiets stortingsgruppe har unnlatt å innberette skatt på frynsegoder.

Det skal dreie seg om inntil 2,7 millioner kroner, angivelig brukt på ting som reiser for ektefeller. Hvor mye fest og moro, frisørtimer eller annet pinlig som er funnet, det vet vi ikke, for Frp vil ikke offentliggjøre ligningskontorets rapport før saken er endelig avgjort - behendig nok etter valget.

Hvor ille er denne saken for Frp? Det kommer an på hvordan den blir oppfattet.

Det beste for Frp er at dette blir ansett som en ren skattesak. Verre er det hvis det blir oppfattet som misbruk av skattebetalernes penger.

Skattesak....
Det å betale skatt har aldri stått høyt i kurs i FrP-kretser. I sitt stille sinn er det nok en del potensielle Frp-velgere som ikke synes det er så ille om man kutter noen hjørner i sin omgang med futen. Hvem har vel ikke fått malt hytta svart, tatt med noen ekstra øl fra Sverige eller "glemt" en og annen fordel som kanskje skulle vært innberettet?

Dessuten er det ganske mange som er irriterte på det de oppfatter som overivrige ligningsfunksjonærer. Frp har også gjort det klart at partiet vil styrke skatteyternes stilling i tvister med ligningsmyndighetene.

... eller offentlig sløsing
For Frp er det nok langt verre hvis velgerne tenker over at dette er penger de selv allerede har innbetalt i skatt, og som så er blitt brukt til moro for en politisk elite.

Da saken først var oppe i fjor, forsøkte Carl I. Hagen å avskjære denne vinklingen ved å hevde at når pengene først var bevilget fra Stortinget, var det ikke lenger snakk om skattebetalernes penger, men om storingsgruppens penger. Den er tynn.

Når Frp skal forklare sin holdning til skatter og avgifter, heter det at partiet går inn for lavere skatter og avgifter kombinert med kutt og effektivisering i offentlig sektor. Men bør ikke kutt og effektivisering også gjelde stortingspolitikere?

Hvordan ville Frp sett på at lokalpolitikere brukte skattebetalenes penger på frisørtimer? Hva ville partiet sagt hvis kommuneansatte flottet seg på reiser med seg ektefellene uten å innberette det? Og uten at offentligheten fikk innsyn? Ville man da også sagt at når først skattebetalernes penger er bevilget, så er det politikernes og byråkratenes penger, som ingen andre har noe med.

Et parti som ynder å fremstille seg om en forkjemper for den lille privatperson mot mektige krefter i det offentlige, har mye å tape på å bli assosiert med politisk luksusliv på skattebetalernes regning.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Ørnhøi på restaurant
Bør redere slippe skatt?
Griske Solskjær
Kuvending om kjøtt
Usikkert som banken
SV velger butikk for deg
Husleieboom?
Distriktsungdom - send mer penger!
Ordføreren burde trukket seg
Vil ha mer graffitigriseri

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot