RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

«Bare drittsekkene blir igjen»

Sist oppdatert:
De prostituerte frykter det kommende forbudet mot sex-kjøp. Les også: Sexkjøp blir forbudt

FOLKETS HUS (Nettavisen): Søndag vedtok Aps landsmøte å gå inn for å kriminalisere kjøp av sex, noe som sikrer flertall for en lovendring.

- Et lovforbud er veldig lettvint. Jeg tror man kunne sende et signal til de som kjøper sex uten å bruke straffeloven, sier Liv Jessen ved Pro-senteret til Nettavisen.

13 prosent av norske menn over 15 år har en eller annen gang kjøpt sex. Kun 1 prosent kjøper sex jevnlig, ifølge Pro-senterets tall.

Pro-senteret har samlet en knippe uttalelser fra de prostituerte, som levner liten tvil om at forbudet er lite ønsket. Her er et par av dem:

«De snille kundene forsvinner – drittsekkene blir igjen. Og vi får mindre mulighet til å velge dem bort.»

«Det blir mindre tid til å se an kundene. Jeg er redd for mer vold»

Liv Jessen ved

- Veldig naivt
Liv Jessen får støtte fra lederen for de prostituertes interesseorganisasjon, Pion, Jenny Winterbauer.

- Dette er veldig naivt. Et forbud vil fjerne nettverkene som jentene har hatt, og lage en veldig vanskelig situasjon for dem, sier hun til Nettavisen.

Leder for Oslo Areberiderparti, Jan Bøhler, mener landsmøtevedtaket er et signal om anstendghet, ikke minst overfor de nigerianske prostituerte i Oslo.

- Dette viser at landsmøtet har evne til å ta en real debatt, og fatte et anstendig vedtak. Det viktige nå er at vi gjennomfører landsmøtets vedtakt raskt, sier han til Nettavisen.

- Jeg har ikke snudd
Aps kommende nestleder Helga Pedersen har som den eneste i toppledelsen i Ap tidligere gått inn for et forbud. Før voteringen gikk hun opp på talestolen og sa at hun støttet forslaget om å be regjeringen om å vurdere kriminalisering av sexkjøp. Men hun avviser at hun har snudd i saken.

-Jeg har overhodet ikke snudd, men jeg mente at saken ville stått enda sterkere dersom hele salen hadde vært med. Jeg er overbevist om at også flertallets innstilling (les Storbergets forslag, red. anm.) ville ha ført til forbud. Vi må huske på at også SV og Sp ønsker forbud, sier Pedersen til Nettavisen.

JAn Bøhler stiller spørsmålstegn ved forsøkene fra partiledelsen å få landsmøtet med på et kompromiss.

- Alle har rett til å si sin mening. men hvor klokt det er, er jeg ikke sikker på, sier han.

Kommer raskt
Justisminister Knut Storberget, som var motstander av et forbud, lover at han vil sette i gang arbeidet med å utforme et lovforslag vil skje raskt.

- Jeg har holdt døra på gløtt for et forbud. Med et så klart vedtak på landsmøtet, lover jeg å få på plass et forslag så raskt som overhode mulig, sier han til Nettavisen.

Lojal
Påtroppende leder for Aps kvinnenettverk, Annniken Huitfeldt, er mot kriminalisering av horekundene, men lover at hun vil stille seg bak partiets flertallsinnstilling når lovforslaget kommer opp i Stortinget.

- Det er en tradisjon for at vi slutter opp om et vedtak. Jeg har ingen intensjon om ikke å følge opp flertalletes vedtak, sier hun til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere