RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

Barnehager er vinneren

Sist oppdatert:
Øystein Djupedal hoster opp 3,2 milliarder til barnehager i årets statsbudsjett. Samtidig går egenandelen opp.

Før valgkampen i 2005, da den rødgrønne regjeringen vant valget, klaget skipsreder og Norges rikeste mann John Fredriksen om at det var for mye prat om barnehager. Ytringen kom på Paretos oljekonferanse. Og barnehager har vært i fokus i det siste året.

Og barnehagesektoren blir en av vinnerne i år.

Kunnskapsdepartementet øker bevilgningene til barnehagesektoren med 3,2 milliarder kroner, mens 1,24 milliarder kroner blir øremerket til å bygge ut plasser, melder departementet i en pressemelding.

Samtidig økes maksprisen med 80 kroner til 2.330 kroner. Dette på tross av løftet om makspris på 1,750 kroner innen utgangen av neste år.

Det blir lagt til rette for å etablere 19,300 nye barnehageplasser, noe som skal gi plass til 15.800 nye barn. Dette blir dermed den største utbyggingen av barnehageplasser noensinne.

For å øke utbyggingstakten i barnehagesektoren foreslår regjeringen å innføre et tilskudd til permanente plasser. Dette blir på 8.400 kroner for hvert barn som får heltidsplass og 4.200 kroner for hvert barn som får deltidsplass.

Høyere utdanning taperen

Universitets og høyskolesektoren blir økt nominelt med 580 millioner kroner fra saldert budsjett i 2006, eller en økning på 2,8 prosent. Men av hensyn til det samlede budsjettopplegget blir budsjettrammene for universitet redusert med 274,3 millioner kroner.

Reduksjonen er fordelt på 180,2 millioner kroner til universitetene og 94,1 millioner til høyskolene. Dette skal gå fra basistilskuddene og ikke i form av kutt i studieplasser.

Mer til studentene

Regjeringen foreslår å prisjustere satsene i utdanningstøtteeordingene i lånekassen for studieåret med 1,75 prosent. Basisstøtten øker dermed til 82.900 kroner.

Det blir også styrket lærerutdanning med et samlet beløp om lag 35 millioner kroner for å dekke samfunnets behov for lærerutdanning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere