*Nettavisen* Nyheter.

Barnelærdom om barnehager

Foto: TV 2

At SV ikke når målet om full barnehagedekning, er årets minst overraskende nyhet.

(NA24-KOMMENTAR): For tiden strømmer det inn meldinger om barnehagekøer. Til og med i Rana, hvor SVs Inge Myrvoll er ordfører, ligger man dårlig an i forhold til målet, ifølge Rana Blad.

Dermed spøker det for finansminister Kristin Halvorsen, som under den forrige valgkampen lovet full barnehagedekning innen utgangen av 2007:

- For meg er det så viktig at dere er kvitt meg hvis vi ikke får til dette, sa hun.

Ordfører Myrvoll mener partilederens løfte var uklokt. I Tønsberg synes derimot en humoristisk FrP-ordfører Per Arne Olsen at løftet var strålende. Han lover å sørge for at ett barn står i barnehagekø ved årsskiftet hvis Halvorsen står fast på at hun går av.

Motstridende mål
I et samfunn hvor det normale er at begge foreldrene er yrkesaktive, er det lett å si seg enig i at tilbud om barnehageplass er viktig.

Problemet var at regjeringen, med SV i spissen, samtidig hadde et annet mål, nemlig en mye lavere barnehagepris.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og som alle som har fått med seg den økonomiske barnelærdommen innser: Det andre målet ville gjøre det vanskeligere å nå det første målet. Lavere pris fører som kjent til økt etterspørsel, og en kunstig senket pris fører til køer av kjøpere, eventuelt til lengre køer enn før.

Det skjedde selvsagt også i dette tilfellet. Da politikerne innførte maksprisen, valgte de seg køer. Alternativet kunne vært å si at vi skal nå full barnehagedekning først. Deretter skal vi senke prisen. Det ville i alle fall vært bedre for dem som nå står i kø.

Saken ble ganske pinlig for regjeringen da det viste seg at den selv løste problemet med å betale seg forbi køen for egne statsråder. Køene var altså for alle de andre foreldrene.

Da regjeringen innså hvor lange køene ble, ble den siste fasten i prisreduksjonen ikke overraskende lagt forsiktig i en skuff.

Tja til private
Prisreduksjonen er den viktigste grunnen til at full dekning ikke blir oppnådd innen fristen, men et annet forhold har trolig også bidratt, og det er den uklare holdningen til private barnehager, som utgjør rundt halvparten av barnehage-Norge.

For selv om kunnskapsminister Øystein Djupedal har gitt sin støtte til privat barnehagedrift, har signalene fra andre i Djupedals parti og fra fagbevegelsen vært mer uklare. Spesielt har det vært kritikk mot at private barnehager kan ta ut utbytte.

Men hindrer man utbytte, gjør man det i praksis uinteressant å bygge og drive kommersielle barnehager. Det er rimelig å tro at denne usikkerheten har bremset interessen for å investere i private barnehager, selv om det er vanskelig å si hvor stor effekten har vært.

Markedskreftene virker, også når det gjelder barnehager. Gjør man dem billige, øker etterspørselen og køene. Skaper man usikkerhet rundt rammevilkårene, svekker man tilbudet.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Gratis lunsj i årevis
Latterlige journalister
Hu og hei på Oslo Børs
Mørkemann avlyser lønnsfesten
Ai, for en herlig kalddusj
En mine under børsen
Nå kan du investere i frihet
Vær dum, bli rik
Respektabel kommunisme?
Kongelig hemmelighetskremmeri

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.