RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Behn-hard kritikk

Sist oppdatert:
Ari Behn får gjennomgå etter å ha røpet sin partitilhørighet. Men statsministeren takker for stemmen. Se video.

Onsdag kveld røpet Ari Behn på TV 2 Nyhetene at han stemmer Arbeiderpartiet. Det er første gang en person med så nær tilknytning til kongefamilien offentliggjør sitt politiske syn.

Se hele intervjuet med Behn her.

Venstre-leder Lars Sponheim og Høyres Inge Lønning gikk raskt ut og kritiserte at Behn forteller hvilken partitilhørighet han har, men ikke alle er like kritiske.

- Trenger jeg å mene noe om dette? Det kommer ikke som noen stor overraskelse at Ari Behn stemmer Ap. Vi har et demokrati her i Norge, og han må få stemme hva han vil, sier Frp-formann Siv Jensen til Nettavisen.

Jens Stoltenberg ser ingen grunn til å kommentere det prinsipielle i at Behn røper hvem han stemmer på, men sier i en kort kommentar:

- Det er hyggelig med alle som stemmer Arbeiderpartiet.

Jusprofessor Carl August Fleischer er blant dem som mener Behn ikke gjør noe galt når han framstår som Ap-mann. - Helt uproblematisk, sier han til TV 2.

- Uheldig
Valgforsker Frank Aarebrot mener imidlertid at Behn burde latt være å røpe sin politiske favoritt.

- Dette er uheldig, og med sine bånd til kongehuset burde han ikke ha gjort det. Skadevirkningene er nok likevel begrenset for kongedømmet. Hvis derimot noen av dem som har blodsbånd til kongehuset hadde uttalt seg partipolitisk, ville det stilt seg annerledes, sier valgforsker Frank Aarebrot til Nettavisen.

Han synes likevel det er spesielt at Behn, som far til barn i den kongelige arvefølgen, uttaler seg om partipolitikk.

- Det moderne kongehuset har oppnådd ganske stor lisens for å mene noe om politikk, for eksempel i forhold til solidaritet med den tredje verden, men grensen går ved partipolitiske uttalelser. Selv om for eksempel kronprinsparet sier at de er for u-hjelp ville de aldri sagt at de er uenige med Frp og enige med SV.

Aarebrot mener Behns rolle kan sammenlignes med den ektemennene til prinsesse Astrid og Ragnhild har.

- Prinsessegemalene regnes som så vidt perifere at man ikke laster kongehuset for det de gjør, sier han.

Moss' bystyre?
Professor i statsvitenskap Trond Nordby mener at Ari Behn får gjøre som han vil.

- Jeg synes Behn er i sin fulle rett til å si dette. I den ytre posisjonen han inntar kan ingen forlange at han skal gå rundt og agere som en kongelig Han er jo en borger som oss andre, sier professor i statsvitenskap, Trond Nordby, til Nettavisen.

Nordby har flere ganger markert seg som republikaner.

- Han har barn i arverekkefølgen, og hvis Kronprins Haakon og Mette-Marit skulle finne på å trekke seg vil Märta rykke opp som første tronarving. Da vil Ari Behn bli prinsgemal, men inntil videre er dette en svært hypotetisk mulighet, sier Nordby.

- Jeg synes ikke det er det minste merkelig at han toner flagg. Om han ikke kommer inn på Stortinget i første omgang kan det godt hende han kommer inn i bystyret i Moss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere