Bellona: - Petroleum for alle penga

ANSVARLIG: - Norge skal også være en ansvarlig aktør i Arktis. Vi skal ikke drive noen rovdrift, sier statsminister Erna Solberg (H).

ANSVARLIG: - Norge skal også være en ansvarlig aktør i Arktis. Vi skal ikke drive noen rovdrift, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: Eskil Grendahl Sivertsen (UD)

Miljøorganisasjonene etterlyser satsingen på fornybar energi i statusrapporten for nordområdene.

10.11.14 15:48

OSLO (Nettavisen og NTB): Regjeringen legger for stor vekt på petroleum i nordområdesatsingen og for lite vekt på fornybar industri, ifølge Bellona.

Miljøorganisasjonen mener regjeringens petroleumssatsing setter andre næringer i landsdelen i skyggen.

- Farlig strategi

- I en tid hvor Barentshavet blir stadig mer ulønnsomt, er det en svært farlig strategi, sier fagrådgiver Silje Lundberg i Bellona i en pressemelding.

Hun peker på at ordet «petroleum» er brukt 37 ganger og «fornybar» bare fem ganger i rapporten.

- Nordområderapporten til regjeringa oppsummert: i hovedsak status quo, null fokus på fornybar, petro for alle penga, lød det i en Twitter-melding fra Lundberg da rapporten ble presentert.

HTML EMBED


Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne mener regjeringens varsel om økt olje- og gassvirksomhet i nord viser at statsministerens miljøbudskap er innholdsløst.

Han peker på Erna Solbergs uttalelse fra helgen om at store omstillinger er nødvendige i Norge i tiden som kommer.

- Keiserinnens nye klær

- Hun forstår tydeligvis at klimaendringene fører til grunnleggende endringer i verdens energimarked, og at norsk oljealder er på hell. Men hva gjør statsministeren politisk med dette? Absolutt ingenting. I dag varsler hun økt olje- og gassvirksomhet i nord, sier Hansson til NTB.

- Dette er historien om keiserinnens nye klær. Hennes grønne budskap er uten innhold all den tid politikken ikke følger opp de flotte ordene, legger han til.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) var mandag i Hammerfest for å lansere regjeringens statusrapport for nordområdene.

Last ned rapporten her

Det foreslås en samlet satsing på nesten 3 milliarder kroner for 2015, en økning på godt over en halv miliard kroner fra 2014.

Les pressemeldingen fra regjeringen her

Regjeringen sier den vil prioritere følgende fem områder: Internasjonalt samarbeid, næringsliv, kunnskap, infrastruktur og miljøvern, sikkerhet og beredskap.

- Ikke rovdrift

- Tiden er inne for å gå fra å snakke om hvor mye ressurser vi har her oppe, til å faktisk realisere dem, sier Solberg til NTB og lover økt olje- og gassvirksomhet i nord.

- Men Norge skal også være en ansvarlig aktør i Arktis. Vi skal ikke drive noen rovdrift, sier hun.

- Det er menneskene i nord som best ser mulighetene, som har kunnskapen, pågangsmotet og gjennomføringskraften. Vi skal gjøre det enklere for folk å skape nye arbeidsplasser, vi skal hjelpe gründerne og tilrettelegge for økt næringsaktivitet med utspring i våre glimrende kunnskapsmiljøer. Vi skal gi folk de verktøyene de trenger for å ruste nordområdene for fremtiden, uttalte statsministeren i forbindelse med rapportlanseringen.

DRO TIL HAMMERFEST: Utenriksminister Børge Brende (bildet) og statsminister Erna Solberg var mandag i Hammerfest i forbindelse med lanseringen av regjeringens nordområderapport. Foto: Eskil Grendahl Sivertsen (UD)


Ny tilskuddsordning

Regjeringen håper tilskuddsordningen Arktis 2030 som de lanserte mandag, skal bidra til å skape større vekst i nordområdene.

Prosjektet ble lansert av statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sammen med regjeringens statusrapport for nordområdene. Arktis 2030 har en ramme på 150 millioner kroner for 2015 og skal bidra til å realisere regjeringens prioriteringer i nordområdesatsingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.