RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beordrer full åpenhet om partigaver

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg.
Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg. (Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Høyre gjør helomvending og beordrer full åpenhet om gaver. Aps partisekretær Martin Kolberg går derimot inn for å begrense åpenheten i en ny innstilling om støtte til partiene.

Ap rettet beinhard kritikk mot Oslo Høyre, som nektet å offentliggjøre sine givere foran valget i fjor. Nå er situasjonen snudd på hodet.

Aps partisekretær Martin Kolberg foreslår som medlem av Demokratifinansieringsutvalget at partiene ikke skal ha noen plikt til å offentliggjøre sine givere foran valgene.

Han støtter flertallets innstilling om at bidrag over en viss størrelse først skal gjøres kjent i etterkant, gjennom et årlig inntektsregnskap.

Vil slippe mistenkeliggjøring
Også Høyres medlem av utvalget støtter flertallet, men Høyres ledelse er raskt ute med å sable ned sitt eget medlem.

Partiledelsen har etter drøftinger med alle fylkesledere besluttet å gå lenger enn det utvalget foreslår når det gjelder åpenhet om gaver, og beordrer nå hele organisasjonen til fortløpende å rapportere alle støttebeløp over en viss grense.

- Med slik fortløpende offentliggjøring av bidrag bør vi kunne ha håp om at det ikke skal lykkes våre motstandere å vri fokus bort fra de politiske stridsspørsmål i valgkampen, sier Høyres generalsekretær Trond R. Hole.

Utvalget foreslår at lokale partilag som får pengegaver på over 10.000 kroner, må offentliggjøre navnet på giveren i ettertid. På fylkesnivå mener utvalget at gaven må være på mer enn 20.000 kroner før navnet på giveren må offentliggjøres. På nasjonalt nivå er grensen satt til 30.000 kroner.

Håper ap snur igjen
SV er det eneste partiet som i utvalget går inn for full åpenhet om gaver.

- Jeg tror at Ap kommer til å snu. Det er rimelig spesielt, at velgerne etter alle de rundene vi har hatt idligere om anonyme givere, skal gå til valg uten å vite noe om hvem som finansierer partiene, sier SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell til TV 2 Nettavisen.

Han er svært fornøyd med at Høyre har gjort helomvendig.

Uenighet også i SV
Men også SVs medlem i utvalget er på kollisjonskurs med sitt eget parti. SV støtter nemlig i utvalget en omlegging av støtten til de politiske partiene, som betyr rundt 50 millioner kroner mer i partikassene de kommende fire årene.

- Utvalget mener det er viktig at partiene får mer penger for å få folk til å engasjere seg, men jeg tror ikke det er mangel på penger som er problemet. Det er heller mangel på ideer, sier Solhjell.

Strid om fradrag
Utvalgets flertall foreslår at gaver til partiene gjøres fradragsberettiget i selvangivelsen på linje med gaver til humanitære organisasjoner.

Begrunnelsen er at dette skal føre til flere bidrag fra små givere, slik at partiene blir mindre avhengige både av statlig støtte og bidrag fra store private organisasjoner.

Men dette betyr også at Stein Erik Hagen, og andre finanstopper som har støttet valgkampen til blant andre statsminister Kjell Magne Bondevik, kan trekke fra dette på selvangivelsen.

- Jeg synes det er en veldig dårlig ide. Vi kommer ikke til å støtte en slik ordning, sier Solhjell.

Utvalget foreslår også at mindre bidragsytere ikke skal identifiseres i partienes innberetninger. Også dette er ment å bidra til å sikre partiene flere mindre bidrag.

Alle får støtte
Utvalget vil gi alle partier like vilkår i konkurransen om stemmer, og foreslår derfor at alle registrerte partier i fremtiden skal motta støtte fra første stemme.

Utvalget går inn for å utvide innsynet i partienes finanser, samt at offentlige tilskudd skal ytes etter objektive og lovfestede kriterier.

Demokratifinansieringsutvalgets leder Rune Sørensen leverte i dag innstillingen tilmoderniseringsminister Morten Andreas Meyer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere