RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Gjedrem avlyse rentehopp

Sist oppdatert:
LO-leder Roar Flåthen ber sentralbanksjef Svein Gjedrem avlyse den varslede renteøkningen i april.

– Jeg frykter en reprise på det som skjedde i juli 2002 da Norges Bank jekket opp signalrenten til sju prosent. Det bidro til rekordsterk krone og svekket konkurranseevne, slik at titusenvis av industriarbeidsplasser gikk tapt, sier Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Renteuro

LO-lederen er også bekymret for den økende uroen i det internasjonale kredittmarkedet den siste tiden, som har sendt de internasjonale pengemarkedsrentene i været. Det kan i neste omgang også påvirke utlånsrentene her hjemme. Grunnen er at norske banker i varierende grad låner penger i utenlandske kredittinstitusjoner, som de i neste omgang låner videre ut til sine kunder.

Nylig tok DnB NOR opp et lån på 1,5 milliarder euro til sju prosent rente. Ifølge flere økonomer kan dette raskt slå ut i en boliglånsrente på rundt åtte prosent, etter at banken har beregnet seg sin fortjeneste.

Men Roar Flåthen mener samtidig at DnB NOR ikke uten videre kan velte sine økte internasjonale lånekostnader over på kundene. Han minner om at bankene ikke er like raske til å reagere med å senke renten når lånekostnadene går ned.

Bør avvente

Også leder Anders Folkestad i fagorganisasjonen Unio mener sentralbanksjef Svein Gjedrem nå bør avvente utviklingen og holde styringsrenten i ro på det neste rentemøte i april.

– Personlig tror jeg nok frykten for boliglånsrenter på rundt åtte prosent her hjemme på grunn av den internasjonale kreditturoen er litt for pessimistisk. Men det svekker i alle fall Gjedrems begrunnelse for å sette Norges Banks styringsrente ytterligere opp, sier Folkestad.

Han peker dessuten på at både den amerikanske sentralbanken og sentralbankene i en del europeiske land nå setter sine renter ned. Det betyr at vi risikerer å få en renteforskjell mellom Norge og en del andre land som blir så stor at kronekursen går enda mer opp.

– I så fall kommer den norske konkurranseutsatte industrien i en virkelig alvorlig skvis, sier Anders Folkestad. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere