*Nettavisen* Nyheter.

Ber om titalls milliarder

Regjeringen putter to milliarder i nytt næringsfond. Ap-politikere vil ha mer. Mye mer.

12.04.07 09:24

SØRMARKA (NA24): Jens Stoltenberg kom med den første budsjettlekkasjen fra høstens statsbudsjett da han snakket til LOs og Aps topper på Sørmarka utenfor Oslo onsdag. Et nytt statlig næringsfond med to milliarder kroner i kapital, etter modell av gamle SND Invest, som ble solgt av Bondevik-regjeringen i 2003.

NA24 - din næringslivsavis

Vil ha større satsing
Men krefter i Ap går inn for en mye friskere satsing. Går det som den profilerte Ap-politikeren Karin Yrvin vil, skal staten opprette flere investeringsselskaper for å utvikle modne norske bedrifter.

- Vi hører stadig fra næringslivet at en av de tingene de sliter med er kapitalmangel. Det vi stiller spørsmål om er om virkemiddelapparatet er riktig, sier Yrvin til NA24. Kapitalen finnes nemlig.

Yrvin er tidligere statssekretær i næringsdepartementet, og leder Næringspolitisk forum i Oslo Ap. Med seg i forumet har hun investoren Ove Gusevik og lobbyist Asbjørn Eikeland. Tidligere stortingsrepresentant Grete Fossli, nå ansatt i LO, er arkitekten bak forslaget, etter å ha vært leder for Oslo Aps næringspolitiske forum inntil nylig.

Forumet har fremmet forslag til landsmøtet om at det bør opprettes flere statlige investeringsselskaper med en profil som går ut på å utvikle modne norske bedrifter. Hvert av selskapene bør ha egenkapital i størrelsesorden 20 milliarder kroner, mener de. Samtidig mener de at egenkapitalen i det eksisterende statlige investeringsselskapet Argentum bør utvides med ti milliarder kroner, hvor staten bidrar med 50 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Kun kapital, ikke eierskap
- Vi så at den forrige regjeringen solgte ut mange av verktøyene for aktiv næringspolitikk. Vi er særlig kritisk til billigsalget av SND Invest, sier Yrvin.

Hun legger til at det kun vil være snakk om å gå inn med kapital, ikke eierskap.

- Det er viktig å være helt tydelig på det.

Flere støtter forslaget
Forslaget har støtte fra Oslo Ap, som ledes av stortingsrepresentant Jan Bøhler, som tidligere har profilert seg som en forkjemper for en aktiv næringspolitikk. Et tilsvarende forslag kommer også fra Asker Ap, som mener det bør opprettes flere statlige investeringsselskaper etter «fond i fond modellen», med en profil som går ut på å videreutvikle norske bedrifter. Hvert fond med en betydelig egenkapital. Også de foreslår at Argentums egenkapital bør utvides betydelig.

19. til 22. april har Ap landsmøte. Da spørs det om forslaget blir en realitet. På spørsmål om Norge trenger flere, større investeringsfond svarer nemlig statsminister Jens Stoltenberg slik:

- Jeg ser ikke behov for den typen fond, sier han og viser til at det ikke er generell mangel på kapital for store selskaper i Norge. Det er risikovillig kapital til oppstartsbedrifter som er mangelvare.

- Vi trenger nyskaping i Norge, men det er mangel på kapital til nyetablerere, sier statsministeren.

Ikke statens rolle
Det får han støtte for fra NHO. De mener staten har en rolle i den såkalte såkornfasen, hvor bedrifter i oppstartsfasen er på jakt etter risikovillig kapital.

- Der er det rom for staten til å ta en rolle, men i det modne segmentet ser jeg ikke helt at staten har en rolle, sier direktør i NHO, Petter Brubak til NA24.

Han mener aktivt eierskapspolitikk heller bør dreie seg om bedre skattebetingelser for norske bedrifter, og etterlyser at regjeringen fjerner skatt på såkalte arbeidende kapital. Et forslag NHO har jobbet med i lengre tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.