RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber SSB regne én gang til

Fremskrittspartiet mener Statistisk sentralbyrå og Ådne Cappelen har vært utsatt for politisk press.

Frp vil sprøyte mellom 20 og 30 milliarder flere oljekroner inn i norsk økonomi. Norges Bank, Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå er enige om at det vil føre til en hetere norsk økonomi. Nå ber partiet SSB foreta en ny beregning og mener Ådne Cappelen har vært utsatt for politisk press.

NA24 - din næringlivsavis

- Vi ber om en ny beregning, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Fremskrittspartiet, til NA24.

- Selvfølgelig skal vi regne på nytt, svarer Ådne Cappelen, sjef i Statistisk sentralbyrå, til NA24.

Press
Norges Bank, Finansdepartementet og etterhvert ogå SSB sier alle entydig at presset i norsk økonomi vil øke som følge av Fremskrittspartiets forslag.

Men de første beregningene til SSB viste at Frps budsjettforslag slett ikke ble hetere av å få tilført minst 20 milliarder kroner mer.

Etter at et samlet økonomikorps har gått imot SSB, har de gjort retrett.

Striden dreier seg om kutt i kommunektoren. Finansdepartementet hevder at Frp trikser med tall, og at kuttene i kommunesektoren er på 1,7 milliarder kroner. Frp legger 4,1 milliarder i kutt til grunn.

2,4 mrd
- Vi har øremerket 2,4 milliarder kroner til eldre og skole. Det vil fortsatt bety kutt i kommunesektoren, men de øremerkede 2,4 milliardene er ikke ført som tilskudd til kommunen, men som tilskudd til private organisasjoner, sier Leirstein.

Han forventer at SSB vil komme til det samme resultatet som byrået gjorde første gangen.

- Min konklusjon er at når SSB har sett på hva vårt budsjett har å si, ville jeg blitt forundret om disse 2,4 milliardene skulle snu opp ned på resultatet. Jeg forventer det. Men jeg ser det politiske presset SSB har vært utsatt for fra Finansdepartementet, sier Leirstein.

- Åpenbart feil
Ådne Cappelen vil gjerne regne på budsjettet igjen.

- Ja, vi skal selvfølgelig gjøre det når de ber om det. Det var åpenbart en feil i de første tallene, og det vi har regnet på hittil er ikke Frps budsjettpolitikk. Vi burde unngått den runden, sier Cappelen.

Men han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av at SSB har blitt presset av Finansdepartementet.

- Nei, Finansdepartementet har lurt på hva dette var for noe, de kjente seg ikke igjen i tallene. Dette er veldig budsjetteknisk. Vi har blitt kritisert av mange fordi vi la til grunn at det ikke ville komme renteøkning i den ene beregningen, men det er vårt ansvar.

- Svein Gjedrem har konkret uttalt at dersom det brukes 20-30 milliarder mer av oljepengene, vil det føre til renteheving.

- Det er et fair resonnement, men virkningen av å bruke 20 til 30 milliarder mer er helt avhengig av hvordan pengene brukes, hevder Cappelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere