RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Statoil holde seg på matta

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Regjeringen vil bruke Statoil/Hydro som spydspiss for norsk næringsliv i Afrika, men holder selv et ris bak speilet.

UTENRIKSDEPARTEMENTET (NA24/Nettavisen): Søndag reiser utviklingsminister Erik Solheim til Nigeria og Angola. Ett av formålene med besøket er å stimulere til økt norsk samarbeid innen energisektoren.

NA24 følger statsråden til Afrika, og kommer med daglige oppdateringer fra Nigeria og Angola.

Utviklingsminister Erik Solheim ser på giganten Statoil/Hydro som en nøkkel til å fremme norske næringsinteresser i Nigeria og Angola.

- Jeg ser på Statoil og Hydro som foregangsbedrifter som har mye å bidra med, sier Solheim til Nettavisen.

Sinker
Samtidig forventer han at det nye gigantselskapet bidrar til å fremme åpenhet og å bekjempe korrupsjon i Nigeria og Angola. Hvis ikke, vil Regjeringen bruke styringsretten den har som største eier i selskapet.

-Hvis Statoil/Hydro blir del av problemet som bidrar til korrrpusjon i stedet for å bidra til bekjempelse av den, kan ikke norske myndigheter sitte stille å se på at det skjer. Det er forskjell på å være foregangsbedrift og å være en sinke, sier Solheim til NA 24.

Ikke Amnesty
Solheim understreker at det ikke er norske selskapers oppgave å drive norsk utenrikspolitikk.

- Å tro de skal være en forlenget arm av Amnesty eller Human Rights Watch, er en misforståelse. Men jeg håper ikke vi kommer dit at Staten trenger å instruere Statoil og Hydro. Jeg ser heller ikke så pessimistisk på det, sier han.

Korrupsjon
Under besøket til Nigeria og Angola vi den norske delegasjonen treffe representanter for blant annet Statoi/Hydro og Aker/Kværner. Solheim møter også flere ministre. I tillegg til næringsutvikling, er kampen mot korrupsjon en sentral del av programmet.

- Nigeria og Angola er blant de landene som har størst problem med å omsette fortjenesten fra oljevirksomheten til økonomisk og sosial framgang, understreket Solheim under en presselunsj i UD fredag.

Han pekte på at verdiene som de tidligere diktatorene i Nigeria stjal fra statskassen trolig tilsvarer mer enn det verden har gitt i samlet bistand til Afrika.

Kina
I løpet av besøket skal Solheim også møte ambassadørene fra EU, USA, Russland og Brasil. Men han legger spesielt vekt på møtet med Kinas ambassadør.

- Kina har så store interesser i Angola og resten av Afrika at hvis vi ikke greier å spille sammen med dem, blir det veldig vanskelig, sier Erik Solheim.

Han innrømmer at Kina ikke er så opptatt av verken menneskerettigheter eller økonomisk og sosial utvikling i andre land som det Norge er. Det kan bli et dilemma for Norge.

- Men kineserne er interessert i å bekjempe korrupsjon i sitt eget land. Samarbeidet med Kina er en naturlig konsekvens av globaliseringen som har skjedd, sier Solheim.'

NA24 følger statsråden til Afrika, og kommer med daglige oppdateringer fra Nigeria og Angola.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere